Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Obitelj Bazijanec ima farmu jelena lopatara: Ne uzgajamo ih za preradu, riječ je o hobiju i zanimaciji

Obitelj Bazijanec iz Kalinovca neiskorišteni prostor iza kuće odlučila je prenamijeniti u prostor farme na kojoj uzgajaju jelene lopatare.

Priča o registraciji farme počela je prije nekoliko godina, a s obzirom na to da u obitelji generacijama žive lovci, ove životinje bile su logičan izbor.

– Svekar Mijo je lovac više od 40 godina, a suprug Davor je uz njega krenuo istim putem. I naša dva sina Marko i Mihael su ušli u lovački svijet, dok treći sin Matija nije odlučio krenuti njihovim stopama. U cijeloj priči ja sam samo bila podrška da jeleni postanu naši stanari – govori Marijanka Bazijanec, vlasnica jelena lopatara.

Jelene lopatare uzgajaju za osobno zadovoljstvo, dok prerada i prodaja nisu dio te priče.

– Kod registriranja farme nije bilo riječi o proizvodnji mesa, već isključivo hobiju i zanimaciji za cijelu obitelj – rekla je Marijanka i dodala kako trenutno imaju jednog jelena i 10 košuta, a jedna od njih je albino.

Briga o ovoj veseloj ekipi ne zahtijeva veliki angažman.

– Hranimo ih dva puta dnevno, a imamo i veliko dvorište pa im je trava uvijek na dohvat. Jedu raznoliko povrće, odnosno mrkvu, krumpir, zelje i salatu, ali jedu i kukuruz, sijeno te drvenaste biljke – pojašnjava.

Od deset košuta, jedna je i albino / Snimila Silvija Zidar.

Jeleni lopatari su jedinstveni po rogovima koje mužjaci imaju račvasto proširene i ujedno zaobljene dok ih kod ženki nema.

– Jeleni lopatari rastu do visine od oko 90 centimetara s težinom u prosjeku kod mužjaka oko 100 kilograma, a ženki košuta 50. Žive između 15 i 25 godina, iako u ograđenom prostoru te godine iznose nešto manje – objašnjava Marijanka, spominjući kako sinovi vode najviše brige o jelenima s obzirom na to da je suprug na terenu.

– Poslovi su ravnomjerno podijeljeni i obavlja ga onaj koji je u tom trenutku doma – ističe Marijanka i zaključuje kako su jeleni dobili još veću slobodu s obzirom na to da je prostor u kojem borave proširen na cijelo dvorište.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori