Petak, 3. svibnja 2024.

Obilježavamo Dan planeta Zemlje: 22. travnja za zelenije sutra

Kada obilježavamo Dan planete Zemlje, podsjećamo se na kolektivnu odgovornost koju dijelimo prema našem jedinom domu. Ovaj dan, koji se obilježava 22. travnja svake godine prilika je da se osvrnemo na način na koji se odnosimo prema prirodnom okruženju te da preuzmemo konkretnu akciju za njegovo očuvanje i regeneraciju. U tom duhu, Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica, ovaj mjesec promiče održivost i odgovorno gospodarenje resursima.

Misija RCGO Piškornica nije samo smanjenje količine otpada, već i iskorištavanje vrijednih
svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe, smanjenje odlaganja otpada te smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravlje. Upravo je Dan planete Zemlje savršena prilika da se istakne kako svaka akcija, ma koliko mala bila, doprinosi većoj slici očuvanja okoliša.

Gospodarenje otpadom jedan je od ključnih izazova suvremenog društva. Kako se svijet suočava s porastom proizvodnje i potrošnje, tako raste i količina otpada koji generiramo. U budućem Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica primjenjivat će se strategije koje se ne temelje samo na zbrinjavanju otpada, već i na njegovom smanjenju, ponovnoj upotrebi i recikliranju. Ovo je usklađeno s principima kružne ekonomije, gdje se svaki resurs maksimalno iskorištava, a otpad minimizira te zbrinjava na siguran način.

Edukacija i svijest o održivosti temelj su pristupa RCGO Piškornica. Kroz različite programe i inicijative, intenzivno se radi na podizanju svijesti o važnosti smanjenja otpada, recikliranju i kompostiranju, jer važno je znati da svi mi možemo doprinjeti smanjenju otpada u kućanstvu. Svaka promjena počinje s pojedincem, no najvažniji korak za bilo kakvu promjenu je pružanje znanja i alata potrebnih kako bi se ona ostvarila, bilo da se radi o edukaciji o ponovnoj upotrebi proizvoda ili kompostiranju. Samo kroz zajednički rad možemo postići značajan napredak u održivom gospodarenju otpadom. Stoga, Dan planete Zemlje služi kao podsjetnik da svi imamo ulogu u zaštiti naše planete i da naša individualna i kolektivna akcija može napraviti razliku.

Izvor: IN PROMOCIJA

Znate li da recikliranje jedne aluminijske limenke može uštedjeti dovoljno energije da pogoni televizor na 3 sata? Kako naše odlaganje otpada utječe na klimu naše planete možete istražiti ovdje.

Kako obilježavamo Dan planete Zemlje, pozivamo svakoga da razmisli o svojim navikama potrošnje i gospodarenju otpadom. Svatko od nas može doprinijeti održivoj budućnosti, bilo kroz smanjenje količine otpada koju generiramo, recikliranje ili podržavanje politika i praksi koje promiču održivost. Iz perspektive RCGO Piškornica, svaka akcija prema održivosti je korak prema boljem sutra za naš planet.

O Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica

RCGO Piškornica je moderni centar za gospodarenje otpadom koji se gradi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj za 4 županije (Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska). Namijenjen je za oko pola milijuna stanovnika i bit će u funkciji sukladno svim europskim standardima. Glavni cilj projekta je uvesti poboljšanja i nadogradnju infrastrukture za obradu otpada te doprinijeti postizanju ciljeva za ponovnu uporabu i recikliranje, a samim time smanjiti količinu otpada na odlagalištima. Očekuje se da će RCGO Piškornica značajno doprinijeti održivom gospodarenju otpadom na regionalnoj razini te poboljšati kvalitetu života građana, a samim otvaranjem centra zatvorit će se i sva trenutna odlagališta otpada na području djelovanja centra. Više o samom centru možete istražiti na službenoj web stranici www.rcgo-piskornica.hr.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda – OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Sadržaj publikacije materijala isključiva je odgovornost Piškornica d.o.o. regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske.

zatvori