Četvrtak, 9. svibnja 2024.

NOMADSKI ŽIVOT Obitelj Veindlih prvi je lunapark u Đurđevac dovela 1996. godine

Familijarni posao obitelji Veindlih traje duže od 50 godina i prenosi se s generacije na generaciju.

Gordana Veindlih, vlasnica zabavnog lunaparka, govori kako je Đurđevac prva destinacija dok krene sezona koja završava u Virju za Martinje.

– U Đurđevac dolazimo skoro 30 godina. Prvo smo bili smješteni na nekadašnjoj tržnici dok nismo dobili ovu poziciju na kojoj smo već dugi niz godina – govori Gordana i dodaje kako danas u lunapark dolaze djeca onih koji su u početku njihovog dolaska bili djeca.

– Puno godina je prošlo i ovdje u Đurđevcu znamo jako puno ljudi. Tako je zapravo u svakom mjestu u koje dolazimo na proštenje – rekla je Gordana koja je u ovaj posao krenula s pokojnim suprugom Walterom.

Imam šestero unučadi i sve su dečki pa vjerujem kako će i oni nastaviti našu priču

– Walter je bio uvijek prijateljski raspoložen i kad bi stigli, sve je uvijek pozivao na piće, djeci dijelio žetone i uživao u mališanima koji su naši najvjerniji posjetitelji – rekla je Gordana i dodala kako Waltera nema već sedam godina, ali i dalje svi prepričavaju anegdote s njim.

Njihov život je preko zime smješten u Donji Miholjac gdje žive i pripremju lunapark za sezonu koja počinje upravo u Đurđevcu. Njihov lunapark redovito je servisiran, sve je na svom mjestu i zima je idealno vrijeme da bude spreman za sezonu koja ih čeka.

– Život po početku sezone selimo u kamp prikolicu s manje komocije. Živimo u puno manje kvadrata, s najosnovnijim potrepštinama i svaki tjedan smo u drugom mjestu – pojašnjava Gordana i dodaje kako se sve svodi na dolazak, postavljanje lunaparka, rad od nekoliko dana, pospremanje i odlazak na novu destinaciju.

– Kćer se udala, ali radi isti ovaj posao s obzirom da je i njezin suprug iz obitelji koja se bavi lunaparkom. Sinovi su ostali sa mnom i nastavili obiteljski obrt, putujemo zajedno i to je naš život – kaže Gordana i zaključuje kako ponekad zna biti dosta naporno, ali posao koji traje već generacijama misle i dalje nastaviti.

– Imam šestero unučadi i sve su dečki pa vjerujem kako će i oni nastaviti našu priču – nada se Gordana.

Lunapark u Đurđevac dovode već 50 godina / Snimila Silvija Zidar.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori