Utorak, 30. travnja 2024.

Na sjednici đurđevačkog Gradskog vijeća raspravljalo se o demografskim mjerama, Janči: Nitko nema djecu zbog jednokratne novčane naknade

Među točkama dnevnog reda na održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca našlo se i 40-ak mjera za potpore mladim obiteljima, uređenje kuća i okućnica, poduzetništvo i poljoprivredu.

– Mjere i uvjeti ostaju isti, tako da konkretno u mjeri za potpore mladim obiteljima imamo nekoliko stavki poput gradnje temelja novog stambenog objekta u iznosu od 4.000 eura, što je prilično korištena mjera. Zatim, nastavak gradnje na postojećim temeljima i dovršetak gradnje objekata također u iznosu od 4.000 eura. Uređenje fasade za obiteljske kuće na kojima ne postoji termo fasada u iznosu od 2.500 eura te uređenje fasade višestambene zgrade u iznosu od 1.000 eura po svakom stambenom dijelu – rekao je uvodno gradonačelnik Hrvoje Janči.

Vijećnik Marko Fucak pohvalio je inicijativu Grada kojom se pomaže mladim sugrađanima, s pitanjem zašto jedna mlada obitelj nije dobila odgovor na pitanje vezano uz kupnju zemljišta i hoće li Grad povećati porodiljinu naknadu.

Na pitanje mu je odgovorio gradonačelnik Janči istaknuvši kako je Đurđevac jedan od rijetkih gradova gdje su sva djeca upisana u dječji vrtić te da se trude osigurati najbolje demografske mjere.

– Neće nitko imati djecu zbog jednokratne novčane naknade prilikom rođenja djeteta. Trudimo se kroz različite aktivnosti ostvarivati najbolje moguće uvjete za djecu i roditelje – zaključio je.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori