Petak, 17. svibnja 2024.

Muzej grada Koprivnice sudjeluje u edukativnoj akciji ‘Muzeji i STEAM?!’

Svake godine ususret Međunarodnom danu muzeja u galerijama i muzejima odvija se Edukativna muzejska akcija u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva.

Svake godine jedan od muzeja u Hrvatskoj bira temu i vodi akciju, a iz Muzeja grada Zagreba ove su godine EMA-u usmjerili prema STEAM-u.

Muzeji su čuvari baštine, ali i pokretači inspiracije za stvaranjem nečeg novog, pogledom u prošlost daju uvide u budućnost. Tema Muzeji i STEAM?! pokazuje povezanost između prirodnih i društvenih znanosti i dokazuje da društvene znanosti nisu odvojene od prirodnih i tehnoloških, već se nadovezuju i dopunjuju. Neka od zanimanja koja upotrebljavanju STEAM vještinu su arhitekti, grafički dizajneri, konzervatori, urbanisti, arheolozi, produkt dizajneri, inženjeri zvuka. Upravo su to brojna zanimanja koja se nalaze u muzejima i kulturnim institucijama ili muzeji s njima usko surađuju. Muzeji su zapravo živi primjer STEAM obrazovanja.

Muzej grada Koprivnice će se ove godine uključiti u akciju programom Sat anatomije u muzeju te će u suradnji sa srednjim školama učiti proučavajući primjere apstraktnog i figurativnog slikarstva iz fundusa koji donose prikaz ljudskog tijela.

Među autorima slika bit će zastupljeni uglavnom domaći autori koji su kroz 19. i 20. stoljeće djelovali u Koprivnici i okolici.

– Tako će posjetitelji programa osim o anatomiji, učiti o umjetnosti, a program je i svojim nazivom referenca na poznato Rembrandtovo djelo Sat anatomije dr. Tulpa. Na ovom će “satu anatomije” učenici saznati o ljudskom tijelu kombinirajući likovne analize s elementima biologije i anatomije i saznati koliko su umjetnici bili dobri (ili ne tako dobri) poznavatelji ljudskog tijela. U pojedinim razdobljima tijelo se doživljavalo i prikazivalo drugačije zbog raznolikosti društva, kulture ili socijalnih uvjeta, a ovo je prilika da proučimo kakva je anatomska, kulturološka i umjetnička percepcija muškog i ženskog tijela na djelima iz našeg fundusa – poručuju u muzeju.

Autorica programa Sat anatomije u muzeju je kustosica pedagoginja Maša Zamljačanec, a programi će se odvijati 9. i 10. svibnja u Galeriji Mijo Kovačić. Program će posjetiti učenici Srednje škole Koprivnica smjer fizioterapeutski tehničar te učenici Gimnazije Fran Galović Koprivnica.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori