Četvrtak, 2. svibnja 2024.

KVALITETA VODE Dr. Pinter: Konkretnije analize provodimo tijekom ljeta, kriteriji nisu tako strogi kao kod vode koja je za ljudsku potrošnju

Kako nam se bliži ljeto i toplo vrijeme podravsko-prigorska jezera privući će brojne kupače.

Tim povodom razgovarali smo s dr. Danijelom Pinter iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije koja nam je kazala kako s toplijim vremenom počinju i analize kvalitete vode.

– Konkretnije analize provodimo tijekom ljetnih mjeseci, odnosno tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Početkom mjeseca uzimaju se prvi uzorci na našim jezerima. Jezera koja mi uzorkujemo su Veliko i Malo jezero u Gabajevoj gredi, dvije lokacije su nam na jezeru Čingi-Lingi, dok na Šoderici uzimamo uzorke na pet lokacija – govori nam.

Kad djelatnici izađu na teren prvenstveno na samoj lokaciji zabilježe sve što je vidljivo, a riječ je je o okolišnim uvjetima, vremenskim uvjetima te plivajućim otpadnim tvarima, masnoći i slično.

Jezero Šoderica. Snimio Marko Posavec (arhiva).

– Nakon što se sve vidljivo zabilježi, voda se uzorkuje i dolazi u naš laboratorij gdje se provode fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize. Naime, fizikalno-kemijske analize koje provodimo su osnovne analize koje nam daju sliku ekološkog stanja vode. One same po sebi nisu nikakav pokazatelj utjecaja na ljudsko zdravlje, ali možemo ocijeniti kakvo je ekološko stanje. Kad je riječ o mikrobiološkoj analizi, kriteriji nisu tako strogi kao kod vode koja je za ljudsku potrošnju. Tu analiziramo neke druge bakterije poput ešerihije koli, a kroz te analize možemo saznati postoji li utjecaj na ljudsko zdravlje. Povišene vrijednosti bi mogle predstavljati opasnost od nastanka bolesti. Ako bi se recimo progutala neka manja količina vode mogla bi to dovesti do nekakvih crijevnih problema – kazala je.

Kroz različite sezone postojale su i određene varijacije kvalitete, ali kako su jezera dio prirode, osim kupača na njih imaju utjecaj i vremenski uvjeti.

– Sama voda se kroz svoje biološke procese dezinficira, tako da nismo primijetili neka veća odstupanja. Najvažnije je shvatiti da je to zatvoren sustav i izgradnja komunalne infrastrukture u blizini tih jezera pridonosi vrijednostima. Mikrobiološko zagađenje nismo zabilježili, a voda je izvrsne kakvoće – pojašnjava.

Jezero Čingi-Lingi. Snimio Marko Posavec (arhiva).

Prethodne godine probleme su uzrokovale poplave koje su imale utjecaj i na jezera, stoga nas je zanimalo postoji li mogućnost zagađenja.

– Važno je vratiti se na bazična razmišljanja, kad se dogode neke vremenske neprilike preporuka je nekoliko dana izbjegavati kupanje sve dok se stvari ne stabiliziraju. Nakon poplava definitivno nastaju određeni problemi s vodama, stoga je važno razmišljati postoji li neka fizička opasnost, ali i zarazne bolesti jer u takvu vodu mogu dospjeti i fekalije. U Zavodu za javno zdravstvo radimo osnovne analize koje su nam pokazatelji potencijalnog onečišćenja, a prethodne godine u poplavama koje su se dogodile, analize su bile u granicama normale – zaključila je.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Hana Volenik. 

zatvori