Srijeda, 15. svibnja 2024.

Kreativni proljetni praznici u koprivničkoj knjižnici izazvali veliki interes djece

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović tijekom ovogodišnjih proljetnih praznika organizirani su raznovrsni programi za djecu.

– Prvog dana praznika provedena je radionica ukrašavanja pisanica. Voditeljica radionice bila je Davorka Cvrtila, a interes je bio velik. U kreativnoj radionici za djecu iz ciklusa “Basnosvijet” koju vodi viša knjižničarka Ranka Janus čitala se basna “Kokoš sa zlatnim jajima”. Nastala je i nova priča o seljaku koji je izgubio kokoš, zlatna jaja i sve svoje novo bogatstvo, a ipak ostao optimist. Kreativnost djece nije izostala ni u “Lego izazovu” u kojem je sudjelovalo 18 djece predškolske i osnovnoškolske dobi – kazala je Danijela Petrić iz knjižnice.

Nadalje, održan je i sastanak dječjeg čitateljskog kluba “Čituljko” kojem se mogu pridružiti djeca od osam do 12 godina.

– Voditeljica je bila viša knjižničarka Ida Gašpar, a pored druženja i zabavnog kviza, razgovaralo se o dječjim romanima na temu različitosti od autizma kod djece, hiperaktivnosti do kulturoloških razlika – poručila je.

Interes je bio velik i za radionicu “Krenimo programirati micro: bit!” koju su vodile knjižničarke Davorka Cvrtila i Danijela Petrić.

– Programiralo se od jednostavnijih do nešto zahtjevnijih zadataka koje su djeca uspješno savladala, a na kraju je napravljen turnir u igri “Kamen, škare, papir” s programiranim micro: bit-ovima – navodi Petrić.

Posljednji dan školskih praznika bio je rezerviran za Njemačku pričaonicu koju je vodila profesorica Danijela Fičko.

Dodajmo kako su svi programi provedeni u Makerspaceu knjižnice, a cilj je bio potaknuti kod djece kreativnost te poboljšati njihove čitateljske i digitalne kompetencije.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori