Petak, 26. travnja 2024.

Koprivničanac Mario Laketa biciklirao do Vukovara i nazad, evo koji je povod

Koprivničanac Mario Laketa krenuo je u avanturu dugu 447 kilometara i to biciklom iz Koprivnice sve do Vukovara i natrag.

Kako nam je otkrio, prošle godine od početka listopada počeo je voziti bicikl s velikom voljom i željom, a rute su postajale sve duže i duže. Nakon mjesec dana vožnje, već je vozio 150 kilometara s kolegama iz Biciklističkog kluba Rotor kroz tri države: Hrvatsku, Mađarsku i Sloveniju.

– Još u jesen htio sam posjetiti majku koja živi u mojem rodnom gradu Osijeku, no krenule su hladnoće i loše vrijeme, stoga to nisam uspio ostvariti. Tako je došlo lijepo vrijeme ove godine i ta se je odluka ostvarila, a kada sam već došao do Osijeka, želja mi je bila posjetiti i naš grad Vukovar koji je najviše stradao tijekom rata, te vidjeti njegove znamenitosti upravo s biciklom. Posebno mi je drago što sam obišao groblje svoje bake i djeda te im zapaliti lampaše. Kada sam to učinio, posebno na biciklu, tako mi je srce bilo ispunjeno, to Vam ni ne mogu opisati – otkrio nam je Mario.

Ustupio Mario Laketa.

Do Osijeka (183 kilometra) stigao je za pet sati i 47 minuta, a od Osijeka do Vukovara (43 kilometra) trebalo mu je sat i dvadeset. Ukupno za 226 kilometra – nešto više od sedam sati bicikliranja.

– Prvi dan sam prešao 183 kilometra, drugi 90 i treći se vratio kući nakon 174 kilometra. Ovo mi nije prvi puta da sam išao na ovakvu avanturu, ali ovo je prvi puta da sam išao sam i do sada moja najduža ruta od ukupno 447 kilometara – pohvalio se.

Što se priprema tiče, veli, bitna je velika volja.

– Treniram kada god imam slobodnog vremena i naravno za takav napor i tempo potrebno se je kvalitetnije hraniti da bi se to moglo izdržati. Tijekom putovanja Bogu hvala nisam imao nikakvih udesa, osim što sam cijelim putem vozio Podravskom magistralom kojom je vrlo gust promet uz puno kamiona koji su znali proći pored mene na svega 20-ak cm.
Ali sve je prošlo u najboljem redu ovoga puta, inače zna biti ljudi koji trube. Možda neki pozdravljaju, možda šalju neku drugu poruku, ali ja se držim krajnjeg dijela kolnika i idem svojim putem – otkrio nam je Mario.

Dodaje kako je ovo ruta koja je gotovo ravna, dok na nekim mjestima ima i većih uspona, pa je kao takva i teža za voziti te naravno samim time i pada tempo vožnje.

Ustupio Mario Laketa.

– Noćio sam kod mame u Osijeku što mi je izuzetno drago, pa sam tako i posjetio rodbinu koliko sam stigao za to kratko vrijeme. Od prtljage i opreme sam nosio jednu vanjsku gumu, tri unutarnje gume – zračnice, dvije pumpe, tri rezervna dresa, trenirku, tenisice, nešto donjeg rublja, četkicu za zube, punjač za mobil, uglavnom sve ono najnužnije kako bih bio čim lakši za vožnju – kazao je.

Svim ljubiteljima sporta preporučuje biciklizam, jer je predivno iskustvo uz zdravo tijelo i zdrav duh. Dodaje, rasterećenje od svih drugih svakodnevnih briga i problema koje svi imamo u životu.

– Što se neke nove avanture tiče, za sada nemam u planu ništa takvo slično, no za to nekada nije potrebno planirati, to se desi onako kao grom iz vedra neba, padne odluka i jednostavno krenete u neku novu avanturu. Želim napomenuti da naš Biciklistički klub Rotor iz Koprivnice trenutno broji 100 članova, da smo vrlo aktivni i da je svaki novi član dobro došao bez obzira na kategoriju bicikla. Imamo i promo MTB vožnje svakim četvrtkom, a za cestovni biciklizam se uglavnom dogovaramo gotovo svaki dan u našoj grupi – zaključio je Mario.

zatvori