Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Koprivnica dobila najveću šumu hrane u državi, Horvat: Ovo je početak velikog prijateljstva između prirode i onih koji ovdje obitavaju

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria u Koprivnici je u suradnji s Gradom, Komunalcem i Sveučilištem Sjever obilježila Dan planeta Zemlje.

Tijekom proslave posađena je najveća šuma hrane u Hrvatskoj, točnije javni vrt u kojem različite biljke rastu zajedno, pomažući jedna drugoj, a pritom ne iziskuju puno održavanja.

Sadnja je održana uz podršku partnera i prijatelja događaja, grupacije Intesa Sanpaolo, a nakon nje uslijedio je gastro užitak za koji su se pobrinuli Podravka i Smutek – domaći kutek.

Svoj novi dom u zemlji pronašlo je 150 voćki, kojima će društvo praviti 750 aromatičnih i drugih biljaka, a sve po principu permakulture. Nakon sadnje, predstavljeni su radovi studenata Sveučilišta Sjever uz proglašenje pobjednika Terapije 2.0 “Glasaj za Zemlju!”.

Petra Boić Petrač ispred WWF-a uvodno je kazala kako je ideja nastala prije 13 mjeseci.

– Okupili smo se ovdje kako bismo posadili najveću šumu hrane u Hrvatskoj. Priča je nastala prije 13 mjeseci kad smo prvi put došli u Koprivnicu s tom idejom da napravimo nešto što nigdje ne postoji. Šume hrane “glume” ekosustav šuma tako što su sve sadnice posađene da se jedna na drugu oslanjaju. Te biljke tako zajedno rastu i stvaraju samoodrživu šumu kojoj nisu potrebni pesticidi ili nešto što joj može štetiti – poručila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Istaknula je i zašto je odabrano baš Sveučilište Sjever i Kampus.

– Ovako na Sveučilištu Sjever radimo besplatnu i zdravu kantinu za studente koji će se njome služiti u budućnosti, a neće im to biti samo izvor hrane, već i izvor hlada u toplim mjesecima. Ako pak pričamo o klimatskim promjenama, ta će šuma hrane prikupljati svu suvišnu vodu kod velikih kiša koje padaju – navela je.

Članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat pojasnila je ulogu Komunalca u cijelom projektu.

– Uloga Komunalca je kao uvijek da podržimo ovakve akcije. Prepoznali smo WWF Adriju kao nositelje velikih promjena, a sve ovo što radimo je samo početak jer ćemo zajedno raditi još puno toga. Ključno je da smo odabrali Sveučilište Sjever pa smo tako jedan neuređen prostor iza same zgrade pretvorili u prekrasan vrt gdje će naši studenti, kao i djeca iz dječjeg vrtića koji se nalazi unutar Kampusa dolaziti i jesti zdrave plodove koji će se obrađivati samo ručno i koliko je potrebno. Posijat ćemo oko 1.000 biljaka koje će se vidjeti, ali i 1.000 zrnaca sjemena koje će tek izrasti tijekom ljeta. Vjerujem da ćemo kroz dvije godine ovdje brati prve plodove i da ćemo imati još puno aktivnosti – rekla je.

Snimio Valentino Štefanek.

Horvat je dodala i kako će sve biti prilika za učenje.

– Pozivam građane da čuvaju prirodu jer svatko od nas može napraviti jedan mali korak, ali veliki za cijeli naš svijet. Šuma hrane će biti i velika učionica, a s profesorima smo dogovorili da studenti zaduže po jednu voćku. S druge strane, od nas će dobiti edukaciju kako brinuti o voćkama te će na kraju svog fakultetskog obrazovanja napraviti neki proizvod od te voćke. Profesor Bojan Šarkanj će s nama najviše raditi na tome. Ovo je početak jednog velikog prijateljstva između prirode i svih onih koji ovdje obitavaju. Sama površina na kojoj smo sadili voćnjak nalazi se na 8.000 kvadrata, a očistili smo i okolno područje. Posađene su jabuke, kruške, šljive, trešnje i ostalo domaće voće – zaključuje.

Direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji Dunja Mazzocco Drvar istaknula je da su u organizaciji ponosni jer se šuma hrane sadi baš u Koprivnici.

– Ponosni smo da smo ovdje i da možemo saditi šumu hrane, a ovo je najveća koju smo zasadili. Drago nam je da je to baš ovdje u Koprivnici s kojom i inače surađujemo i koja je primjer održivog rada. Svjedoci smo da su klimatske promjene uzele maha do te mjere da smo i u organizaciji samog ovog događaja očekivali toplo vrijeme, a onda nas je dočekalo to da se smrzavamo. Svjedoci smo da po tom pitanju treba biti aktivniji nego do sada i poduzeti što je više moguće – govori.

Snimio Valentino Štefanek.

Gradonačelnik Mišel Jakšić poručio je da je Koprivnica lider u brojnim zelenim i održivim politikama.

Snimio Valentino Štefanek.

– U Koprivnici smo jako ponosni na sve iskorake koje radimo, a lideri smo u određenim zelenim i održivim politikama. Danas se dičimo svojim iskoracima u energetskoj uštedi, energetskoj obnovi, pasivnim zgradama i javnom rasvjetom. Prvi smo uveli javni prijevoz biciklima, a uskoro ćemo kroz ITU mehanizam uvesti javni prijevoz koji će nas povezati s općinama. Izuzetno se dičimo i s iskoracima u zelenim politikama, što je vidljivo i u novim investicijama koje pokrećemo. Vidljivo je to i u rezultatima koje ostvaruje Komunalac i Koprivničke vode. Na projekt šume hrane smo jako ponosni, mislimo da nam to puno znači s aspekta ekologije te možemo skrenuti pažnju na to koliko je važna poljoprivredna proizvodnja na ekološki način. Imamo resurse i sjajne mogućnosti da to radimo, a samo ovakvim akcijama možemo se pokrenuti iz onoga na čemu smo danas – zaključio je.

Tekst pripremili Hana Volenik i Goran Generalić.

zatvori