Petak, 3. svibnja 2024.

KONCERTNI IZLET PO PODRAVINI Uživajte u orguljaškim koncertima i sakralnoj baštini u organizaciji TZP Središnja Podravina

S ciljem promocije bogate sakralne baštine Podravine i ove godine Turistička zajednica područja Središnja Podravina organizira svojevrsni koncertni izlet i obilazak župnih crkvi.

Nakon niza orguljaških koncerata održanih u crkvama prošlih godina i iznimno uspješnog festivala Novigradske jesenske orguljaške večeri te prošlogodišnjeg proljetnog ciklusa orguljaških koncerata, sakralno-kulturna ruta obilaska podravskih župnih crkvi s prezentacijom kulturne baštine i orgulja ove godine održat će se u subotu, 27. travnja.

Koncert orgulja, Novigrad Podravski, crkva / Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Kratki koncerti i razgledavanje crkvi bit će ove godine u pet različitih župa i to u Novigradu Podravkom, Sigecu, Drnju, Peterancu i Rasinji. U svim tim crkvama postoje zvučne orgulje, uređene i osposobljene za sviranje unazad nekoliko godina.

Za koncerte je zadužen poznati orguljaš mo. Marko Đurakić, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije. On je ujedno ravnatelj Škole za klasični balet u Zagrebu, autor je monografije o orguljama Bjelovarsko-križevačke biskupije, a osim što je aktivan kao crkveni glazbenik, bavi se znanstvenim radom i neumorno istražuje povijest naših orgulja i možemo reći da je trenutno najbolji poznavatelj orgulja na našem područja. On je do sada u sudjelovao u uspješnoj organizaciji već spomenutih manifestacija, pa je ovo nastavak uspješne suradnje.

Koncert orgulje Sigetec sudionici 2023. / Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Koncerti će započeti u subotu u 9:30 sati u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom. U svakoj će župnoj crkvi o orguljama kratko govoriti Marko Đurakić, a o povijesti župa i crkvi Nikola Cik te će nakon toga biti izvedeno nekoliko prigodnih skladbi.

– Poslije toga autobusom ćemo se uputiti prema Sigecu, zatim Drnju te Peterancu pa dalje sve do Rasinje gdje ćemo također čuti nešto o orguljama i povijesti crkve te poslušati koncert. Završetak koncerata i puta očekuje se do 13.30 sati nakon čega slijedi posjet i degustacija u Vinariji Kostanjevec u Rasinji – najavili su organizatori.

Za sve koji se žele priključiti ovome “koncertnom hodu” po našem kraju organiziran je prijevoz autobusom i to na način da će autobus krenuti iz Novigrada Podravskog te će se zaustavljati u svim navedenim mjestima, a povratak će biti istom rutom.

– Želimo osigurati sudionicima iz različitih mjesta da upoznaju naš kraj i naše orgulje te sakralnu baštinu. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na ovim koncertima u subotu, 27. travnja, a zbog organizacije prijevoza i okrjepe molimo da se prijavite u Turističku zajednicu područja Središnja Podravina pozivom na broj telefona 048 621 283 ili 099 161 0855, SMS-om, e-mailom [email protected] ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram – objavila je Turistička zajednica područja Središnja Podravina.

zatvori