Subota, 4. svibnja 2024.

Kihanje, kašalj, umor i nadražene oči svakome mogu pokvariti dan

Počela je proljetna sezona alergija. I zato ovih dana mnogi kišu i suze, svrbe ih oči i nos, kapci su im natečeni, a neki imaju i ozbiljnije simptome.

Zbog cvata drveća, pelud je u zraku, udišemo ga pa se javljaju tipični simptomi respiratornog trakta, kihanje u serijama, svrbež i iscjedak iz nosa. Riječ je o presnažnoj reakciji imunološkog sustava na neopasne tvari, a alergija na pelud smatra se jednom od najvećih epidemija našeg stoljeća, jer pogađa svaku petu osobu, piše HINA.

Alergija ima raznih, a ovisno o tome na što je netko alergičan, reakcije se mogu javljati cijele godine. Od siječnja do travnja drastično raste koncentracija peludi drveća – lijeske, breze, vrbe, topole te peludi raznih četinjača. Kasnije alergije javljaju se u svibnju i lipnju, kao posljedica cvatnje trava. Krajem ljeta i početkom jeseni imamo povećanje koncentracije peludi korova među kojima se ističe pelud ambrozije od kraja srpnja pa sve do studenoga.

Simptomi

Simptomi respiratornih alergija, alergijskog rinitisa, konjunktivitisa pa čak i astme lako su prepoznatljivi. Najčešći su simptomi svrbež očiju, peckanje, suzenje, crvenilo očiju, nakon čega se brzo pojavi kihanje koje je teško zaustaviti. Uz ove simptome može se pojaviti i svrbež u nosnicama, grlu, ždrijelu, ušnim kanalima i na nepcu. Ako ste alergični na pelud određene biljke, u doba cvatnje trebate biti što više u zatvorenim prostorima i koristiti klimatizaciju sa specifičnim filterima. Preporuka je i da prozore otvarate kasnije tijekom dana i noću. Najveća je koncentracija za sunčana vremena, kada je slabo vjetrovito i u jutarnjim satima.

Pomoć ‘preko pulta’

Prvo čime se pacijenti pokušavaju boriti protiv alergije kapi su za nos kojima pokušavaju odčepiti nosnice. Liječnici upozoravaju da upotreba tih kapi može biti jedna od najvećih zabluda jer u početku djeluju blagotvorno, ali njihov učinak s vremenom postaje sve slabiji kako se razvija tolerancija. Ako netko mora uzimati kapi za nos, preporuka je da to ne traje duže od tjedan dana. Budite oprezni i kada koristite pumpice za širenje bronha, poznate po brzom djelovanju. Nakon udisanja lijeka, osjeća se značajno olakšanje disanja unutar minute ili dvije. Uzimanje prevelikih količina, više od jednog kanistra tijekom mjeseca, pokazalo se štetnim jer utječe na disanje. Liječnici pak ističu da nikakav rizik ne nosi samoinicijativno uzimanje antihistaminika koje se slobodno može kupiti u ljekarni. Takvi lijekovi pacijentu će olakšati tegobe, no to treba biti prvi korak, a sljedeći korak konzultacija s liječnikom. 

Peludni kalendar može nas upozoriti na prisutnost određenih alergena / Izvor: Zavod Andrija Štampar

 

zatvori