Petak, 3. svibnja 2024.

Golubić i Jakšić zahvalili biračima na povjerenju, Golubić: Nadam se da se žetončići neće desiti

Županijska organizacija SDP-a održala je danas u prostorima stranke konferenciju za medije u kojoj su se osvrnuli na nedavno održane Parlamentarne izbore.

Na konferenciji su prisustvovali Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice i Tomislav Golubić, predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije, oba ujedno izabrani zastupnici u Hrvatski sabor.

– Htjeli bi se zahvaliti svim biračima koji su u srijedu izašli na izbore i omogućili veliku izlaznost kako u Koprivnici tako i u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Kao predsjednik županijskog SDP-a i predsjednik kluba u skupštini mogu biti zadovoljan ostvarenim rezultatom, kako u županiji, tako i u gradovima i općinama. Evidentno je da imamo porast broja glasova po svim općinama. U županiji smo ostali najjača politička stranka. Veliko hvala svim našim glasačima, ali i svim organizacijama i volonterima koje su na terenu odradile veliki posao – naglasio je Golubić.

Golubić je istaknuo kako je ovo super izborna godina u kojoj slijedi još izbora te dodao kako ga veseli trend u kojem SDP s partnerima ostvario jako dobar rezultat koji im daje optimizam za nadolazeće izbore.

– Zajedno vjerujem da ćemo pobjede ponoviti i u nadolazećim izborima. Što se tiče samih rezultata i danjeg razvoja situacije, to više ovisi o nekim ljudima u Zagrebu, nego o nama na terenu. Ono što očekujemo jest to da se svi drže onih obećanja koje su davali prije izbora, u predizbornoj kampanji. Pred izbore svi su se kunuli u to da im je cilj maknuti koruptivnu vlast HDZ-a i njegovih žetončića, međutim živimo u Hrvatskoj, u državi gdje su žetončići normalna stvar. Nadam se da se žetončići neće desiti, no ne mogu se oteti dojmu da su već sad neki dogovoreni. Vidjet ćemo što će se dogoditi u narednim danima – rekao je Golubić.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je kako je stav SDP-a i koalicije Rijeke pravde je jasan, a to je da okupljaju Vladu koja će maknuti HDZ s izvršne funkcije u državi.

Mišel Jakšić, također se zahvalio svima na pomoći i građanima na velikoj izlaznosti na izbore.

– Koristim ove priliku da čestitam svim kandidatkinjama i kandidatima te listama koji su se natjecali na ovim izborima bez obzira na rezultat. Posebno čestitam onima koji su dobili povjerenje da idu u Hrvatski sabor predstavljati svoj kraj, posebice tu mislim na kolegu Tomislava Golubiće te sve ostale kandidate iz naše županije – naglasio je.

Jakšić kao gradonačelnik Koprivnice i dosadašnji saborski zastupnik, iskazao je veliku zahvalnost stanovnicima Koprivnice što su izašli u velikom broju i dali povjerenje koaliciji koju je predvodio SDP.

Snimio Valentino Štefanek.

– Imamo ogroman porast u apsolutnom broju glasova, to je veliko povjerenje ali i ogromna odgovornost. U Koprivnici smo dobili više od 8.000 glasova. U postotku je to više od 50 posto i to je jedini grad u Hrvatskoj, gdje je naša lista dobila više od 50 posto. Prema mojim saznanjima, jedini smo grad u Hrvatskoj u kojem je neka lista dobila više od 50 posto glasova. S aspekta županije moram naglasiti da su nas razbili na dvije jedinice, što je bio jedan pokušaj prekrajanja volje birača. Vidimo u analizama koje sada izlaze van, da to može biti vrlo zanimljivo, tko gdje može ubosti mandat. Očito je da to u našoj županiji, zahvaljujući radu kolega s terena te radu županijske organizacije, da to nije uspjelo. Ako je cilj bio iz druge izborne jedinice maknut Koprivnicu koja je uglavnom SDP-ov pobjednički grad, da bi HDZ narastao u drugoj, a Koprivnicu utopiti u četvrtu. To definitivno nije uspjelo, jer smo u drugoj obranili rezultati koji je bio i prije četiri godine. Kao što je u četvrtoj izbornoj jedinici u kojoj su kolege iz HDZ-a najavljivale sigurnih osam, imamo situaciju da je rezultat 7:4. Što smo mi dobili jedan mandat više, dok su oni dobili jedan mandat manje nego prije četiri godine. Osim toga, falilo nam je puno manje glasova za peti mandat, nego što je DP-u za treći ili HDZ-u za osmi. To je jedina izborna jedinica gdje je SDP dobio dodatan mandat na ovim izborima – poručio je Jakšić.

Kazao je kako ih to u SDP-u veseli, te kako je tome zasigurno bio okidač Koprivničko-križevačka županija u kojoj su dobili oko 19.500 glasova.

– Riječ je o porastu od 6.700 glasova u brojkama ili 53 posto u postocima u odnosu na prije četiri godine. Tako da smo daleko najjača lista u županiji sa 4.000 glasova više nego HDZ i 12.000 glasova više od Domovinskog pokreta i sad da ne nabrajam sve one ostale. Sigurno da nam je to dalo jedan vjetar u leđa u četvrtoj izbornoj jedinici gdje imamo porast u postocima od pet posto – kazao je Jakšić.

Dodao je kako su pokazali da je SDP pokazao da ima jako puno toga za reći u Slavoniji i Baranji te Virovitičko-podravskoj županiji.

– Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama na rastu, koji je rezultat našeg zajedničkog truda – zaključio je Jakšić.

zatvori