Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO Umijeće izrade peteranskog vezafilea dobilo status nematerijalnoga kulturnog dobra

Rješenjem Ministarstva kulture i medija umijeće izrade peteranskog vezafilea i službeno je dobilo status nematerijalnoga kulturnog dobra.

Ovo umijeće kontinuirano se njeguje u općini Peteranec od početka dvadesetog stoljeća. Iako pripada u srednjoeuropski kulturni krug, lokalna zajednica smatra da je Peteranec ishodišno mjesto filea i dijelom je njezinog identiteta, poručuju iz Službe ureda župana.

– Izradu veza započela je Bara Cimerman pod utjecajem židovske obitelji koja je imala trgovinu u Peterancu. Imitirajući industrijsku čipku te kombiniranjem tehnika naučenih u školi u Peterancu i preuzetih od starijih članica obitelji, stvorila je vez visoke profinjenosti i ljepote. Vez je posve udomaćen u Peterancu te ga njegovi stanovnici smatraju svojom kulturnom baštinom, a postao je i statusnim simbolom. Kako je vezenje bila jedna od glavnih privrednih grana u Peterancu, file se uklopio i integrirao u život i običaje sela. Fileom se ukrašavalo posteljno rublje, stolnjaci, zavjese, ali i donje rublje, bluze, ovratnici i rupčići – kazali su.

Umijeće izrade tog veza i danas se, u manjoj mjeri, prenosi s koljena na koljeno pa tako mještani Peteranca smatraju file lokalnom specifičnošću velike starosti.

– Svjesni su potrebe prenošenja umijeća njegove izrade, kao i veze s načinom života koji podrazumijeva brigu o održavanju i prigodnom korištenju vezenih predmeta u skladu s tradicijom. Kako bi očuvale i prenijele ovo umijeće članice Udruge žena Peteranec organiziraju radionice, prezentacije i izložbe, samostalno ili u suradnji sa školom i Muzejom grada Koprivnice, a uz potporu lokalne zajednice – navode.

Dodajmo kako se vez redovno prezentira na turističkim i kulturnim manifestacijama te na općinskim i županijskim svečanostima.

Izvor: kckzz.hr / Foto: Marina Njerš
Izvor: kckzz.hr / Foto: Marina Njerš
Izvor: kckzz.hr / Foto: Marina Njerš
Izvor: kckzz.hr / Foto: Marina Njerš
zatvori