Četvrtak, 23. svibnja 2024.

FOTO Učiteljice Sanja Ciber i Marija Medved u Italiji učile o tamošnjem školstvu, a povodom Dana borbe protiv mafije sudjelovale u procesiji

U sklopu Erasmus+ projekta učiteljice Osnovne škole Podolice Sanja Ciber i Marija Medved provele su tjedan dana u Italiji.

Kako su istaknule, promatrale su rad kolega u nekoliko škola u sklopu “Instituto Comprensivo Statale” u mjestu San Mauro Torinese. Radi se zapravo o školi koju financira država, a institut uključuje djecu od najmanje dobi pa sve do 13 ili 14 godina.

– Svaki smo dan bile u drugoj školi i promatrale rad drugih učitelja. Jedan smo dan pratile nastavu i kod učenika predškolske dobi jer njihovi vrtići imaju oznaku “Eko” te imaju svoje vrtove, cvijeće, začinsko bilje… Svaki dan vrijeme smo provodile u školi od početka do kraja nastave. Prvi smo dan imale sastanak s ravnateljicom i jednom od voditeljica Erasmus projekta koje su nas ukratko upoznale sa školstvom u Italiji općenito. Zatim nas je učiteljica provela kroz školu i upoznala s ostalim kolegama nakon čega smo išle na nastavne sate koje smo trebale pratiti u tom tjednu – objasnile su Ciber i Medved.

Oblici rada koje su učitelji koristili uglavnom su bili frontalni rad ili rad u grupi, a korištene su metode čitanja, pisanja, prepisivanja, slušanja, ponavljanja… Učenici i učitelji su smireni, spontani, međusobno se poštuju te nisu opterećeni zvonom, nastavile su.

– Ono što nam se posebno svidjelo je rad na integraciji svih učenika s obzirom na to da su u njihovim školama učenici koji dolaze iz Rusije, Ukrajine i Koreje, a ne samo iz Italije. Jedan od takvih sati je bio kada su učenici predstavljali regije otkud dolaze, to jest države. Također, vrijedno je spomenuti i suradnju s njihovom udrugom invalida – učenici imaju sat tjelesnog s njima u dvorani na način da igraju košarku u invalidskim kolicima, sjedeći igraju odbojku… Ovo obuhvaća i teorijski dio pa svaki put netko iz udruge učenicima priča o svom životu te o teškoćama s kojima su se susretao u svom školovanju – istaknule su.

Zanimljivo je da se za vrijeme njihovog boravka u mjestu San Mauro Torinese obilježavao i Dan borbe protiv mafije pa su u večernjim satima sudjelovale u procesiji.

– Procesija je krenula ispred škole Silvio Pellico, a završila ispred jedne crkve gdje su učenici čitali sva imena žrtava stradalih od mafije. Dan borbe protiv mafije obilježava se već dugi niz godina i način je to na koji narod izražava protivljenje kontroli mafije i njenom prevelikom utjecaju u svim sferama društva – zaključile su Ciber i Medved.

zatvori