Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO Predstavljena brošura ‘Biljke rasinjskog kraja’ uz izložbu vezenih herbarija

Članovi Udruge Podravska gruda održali su promociju brošure “Biljke rasinjskog kraja”.

Riječ je o autorskom djelu Ane Mlinarić, a brošura detaljno predstavlja biljke karakteristične za rasinjski kraj, uključujući fotografije, standardne i lokalne nazive te osobne anegdote autorice koje pružaju uvid u njezinu dugogodišnju povezanost s prirodom.

Tijekom promocije autorica je s okupljenima podijelila svoje misli kazavši da ju je život s prirodom uvijek privlačio.

– Voljela sam i životinje, ali su me biljke više zaokupljale. Valjda zato što kroz razna godišnja doba mijenjaju svoje ruho, čiste su, lijepe, šarene i mirisne – kazala je Ana Mlinarić.

Na promociji je predstavljen i rad predsjednik Udruge Podravska gruda Karla Krušelja.

–  Inspiraciju za kartu sam dobio čitajući brošuru. Mislio sam da će karta dobro doći čitateljima za lakšu vizualizaciju staništa biljaka – izjavio je.

Načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman naglasio je važnost brošure kao edukativnog alata.

– Brošura ima velik edukativni dio, nadam se da će biti svima korisna koji će je čitati i gledati – navodi.

Autorica je potom emotivno govorila o svojim inspiracijama, a istaknula je i kako brošura ne služi samo kao dokumentacija lokalne flore, već i kao sredstvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine rasinjskog kraja.

Dodajmo kako je promocija uključivala izložbu vezenih herbarija, papirnatih i vezenih biljaka, što je dodatno obogatilo događaj i ponudilo posjetiteljima jedinstven uvid u umjetnički pristup autorice prema biljnom svijetu.

zatvori