Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Počinju istražni radovi na geotermalnom polju Leščan u Đurđevcu, Janči: Iskoristit ćemo sve za poljoprivrednu proizvodnju i poboljšanje konkurentnosti

U gradu Đurđevcu počinju istražni radovi na geotermalnom polju Leščan.

Na samom predstavljanju radova gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je prije 10-ak godina otkriven geotermalni potencijal te da je s energetskom krizom dodatno došao do izražaja.

– Osim proizvodnje električne energije zanima nas i stavljanje u funkciju geotermala za poljoprivrednu proizvodnju te poboljšanje konkurentnosti naših gospodarstvenika kako bi oni mogli davati veće plaće i otvarati više radnih mjesta – kazao je i dodao kako se nada da će uskoro biti i pokretanje bušotine.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković dodao je kako je u prošlom stoljeću ključan strateški iskorak grada Đurđevca napravljen uz aktivnosti koje je provodila INA na eksploataciji plina i nafte.

– Vidimo ovo kao novi partnerski odnos koji ćemo zasnovati za buduće razdoblje kad će zelena energija biti primarna. Tad ćemo kroz ovaj projekt osigurati dodatne benefite za naše gospodarstvo – istaknuo je.

Direktorica geotermalnih energija i novih energija u INA-i Ana Lazo pojasnila je koje će se metode koristiti.

– Počinjemo s geofizičkom metodom koja je neinvazivna te nema štetan utjecaj za okoliš, ljude ili zdravlje. Cilj je što kvalitetnije i što brže doći do informacije koliki potencijal ovdje postoji te nam je također cilj proizvoditi električnu energiju iz geotermalne energije. Tu je i sekundarni potencijal za toplinsku energiju – zaključila je.

Dodajmo kako je istražna koncesija potpisana na pet godina.

zatvori