Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Pikado klub Fokus prvak županijske lige, Božin: Najvažnije je imati mirnu ruku

Pikado klub Fokus iz Koprivnice za kojeg nastupaju Ivan Božin, Danijel Kovačić, Krešimir Križaj, Matej Delimar i Marino Šurić pobjednici su ovogodišnje Pikado lige Koprivničko-križevačke županije.

Osvajanjem županijskog naslova izborili su plasman na Državno prvenstvo u Slavonskom Brodu gdje će snage odmjeriti s najboljim pikadistima Hrvatske.

Tim povodom, porazgovarali smo s članovima kluba, koji se već godinama s klubovima Picok i Podroom iz Đurđevca izmjenjuje na vrhu županijske pikado scene.

Ivan Božin, jedan od igrača i tajnik kluba, naglasio je kako klub postoji više od 15 godina.

– Od osnutka kluba svake smo godine u prva tri mjesta u županiji. Već smo nekoliko puta bili na državnim završnicama, što kao pobjednici županijske lige, što kao pobjednici županijskog kupa. Ove sezone tako idemo u Slavonski Brod gdje se nadamo što boljem rezultatu – kazao je Božin.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je kako pikado igra već godinama, a sve je započelo u prvom razredu srednje škole.

– Našli smo se u kafiću i u razgovoru sam čuo da u nekadašnjem kafiću Fokus ima pikado turnira. Tada sam krenu na te turnire gdje sam upoznao ekipu i od prvog dana kako se klub osnovao sam član – kazao je Božin.

Matej Delimar, član kluba, rekao je kako je i on svoje prve pikado korake napravio u kafiću.

Snimio Valentino Štefanek.

– Tamo smo uz druženje počeli igrat pikado. Bili smo tada početnici i to nije ispočetka bilo ništa ozbiljno. Polako sam se razvijao i kroz treninge bivali sve bolji. U pikadu je bitno biti uporan i trenirati – kazao je te dodao kako ozbiljnije pikado igra već 10-ak godina.

Marino Šurić, igrač Fokusa, također se pikadom amaterski bavi 10-ak godina.

Snimio Valentino Štefanek.

– Krenuo sam u jednom koprivničkom kafiću kada sam išao na piće s prijateljima. Nakon nekog vremena, usputno bacanje strelica preraslo je u to da smo osnovali klub. Redovito smo vježbali, što je i potrebno da bi se moglo nešto postići. Za dobrog pikado igraća potrebna je mirna ruka i malo dobrog “pića” – istaknuo je.

Delimar je dodao kako svaki igrač ima svoju tehniku.

– Ne postoji ispravno držanje strelica ili tehnike. Svako ima svoj stil bacanja, ali i gramažu i oblik strelica. Netko igra sa 16, netko sa 18 ili 20 grama strelicama – pojasnio je.

Samo se pet klubova natjecalo ove godine u županijskoj ligi. Naglasili su kako im je žao što ima tako malo klubova, no kazali su kako ima naznaka da će se sljedeće sezone oformiti nekoliko novih klubova.

– Fokus ima tri ekipe, dok Đurđevac ima dvije ekipe, Picok i Podroom. Pikado klub Fokus ima tri ekipe Fokus 1, Fokus 2 i Željezničar. S obzirom na to da se kod osnivanja kluba mora raditi statut i nije baš najjednostavnija registracija, dečki iz Fokus 2 i Željezničar su se učlanili u naš klub i napravili posebne ekipe – pojasnio je Božin.

Izvor: PK Fokus

Prijašnjih godina u ligi je bilo i do osam ekipa.

– Bolje je dok je više ekipa, jer je veći rivalitet, više se igra utakmica i zanimljivije je. Praktički trenutno smo mi uz Picok i Podroom najozbiljnije ekipe koje se iz godine u godinu bore za prva tri mjesta – naglasio je Božin.

Da bi se postao konkurentan pikado igrač, naglasili su da bi bilo dobro da se trenira barem dva puta tjedno.

– Pokušavamo dva puta tjedno se naći i odraditi trening. Liga se igra svake druge subote, tako da sam sport ne uzima previše vremena. Na treningu igramo partije 501 s dvostrukim ili trostrukim izlazom, baš kao što se igra i liga. Vježbamo to, tako da što bolje izvježbamo izlaze. Ponekad igramo i cricket, no to nije tak često – kazao je Božin te dodao kako su svi koji žele mogu dobrodošli na njihove treninge.

– Ako se ispostavi da postoji pet, šest igrača koji dobro igraju, možemo napraviti njihovu ekipu, uplate članarinu za aktualnu godinu i prijavimo ih za ligu. Sama liga počinje u studenom i traje do travnja – zaključio je.

Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
zatvori