Petak, 10. svibnja 2024.

FOTO Obilježen Dan Koprivničko-križevačke županije, Koren: Iza nas je razdoblje važnih projekata, učinili smo županiju boljim i ljepšim mjestom za život

Svečano je danas bilo u koprivničkom Domoljubu, održana je sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije kojom je obilježena 31. obljetnica postojanja.

Svečanost je okupila brojne uzvanike, a svemu je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, kao i načelnici općina i gradonačelnici te drugi pojedinci iz društvenog, kulturnog i sportskog života. Skupštini se nešto kasnije pridružio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

>> Brojni uzvanici na svečanoj sjednici u povodu Dana županije, evo tko je stigao

Na početku svečane sjednice okupljenima se obratio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

– Županijska skupština broji 37 članica i članova, odnosno 10 žena i 27 muškaraca. Do današnjeg dana održano je 17 sjednica, donesen je proračun za tekuću godinu. Većina akata donesena je jednoglasno, uzimajući u obzir raznolikost skupštine. Usprkos različitostima želimo zajedno doprinijeti prosperitetu žitelja Koprivničko-križevačke županije te nastojimo surađivati najbolje što možemo sa županom Darkom Korenom i njegovim suradnicima. Članicama i članovima Županijske skupštine posebno želim zahvaliti na konstruktivnim raspravama i nadam se dobrom nastavku suradnje i uvažavanju. O konkretnim postignućima više će reći župan, no želim kazati kako je Koprivničko-križevačka županija u posljednjih godinu dana jedno veliko gradilište te da su u realizaciji brojni infrastrukturni projekti. Sve investicije vrijedne su više stotina milijuna eura, a za to je zaslužna Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Nadam se kako ćemo suradnju nastaviti i u budućnosti, a svim stanovnicima i nazočnima čestitam 31. godišnjicu naše županije – poručuje.

Snimio Valentino Štefanek.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren na početku svog obraćanja istaknuo je kako Koprivničko-križevačku županiju krase marljivi ljudi velikog srca, prirodne ljepote, tradicija i bogato kulturno nasljeđe, kao i gospodarska snaga.

– Više od tri desetljeća na ovim prostorima gradimo nove vrijednosti i bolju budućnost za generacije koje dolaze. Predano radimo na ravnomjernom razvoju svih naših naselja, općina i gradova te u kontinuitetu stvaramo primjerene uvjete za život po mjeri svakog čovjeka na području Podravine i Prigorja. Iza nas je razdoblje važnih projekata kojima smo županiju učinili boljim i ljepšim mjestom za život te sugrađanima omogućili jednaku šansu za razvoj i osobna postignuća. Prastara je sintagma da slika govori više od tisuću riječi, a mi u našoj županiji itekako imamo što oslikati, ne samo u maniri naivne umjetnosti na koju smo izuzetno ponosni i koja je na najbolji način pronijela ime Podravine i Hrvatske diljem svijeta, nego i u projektnom smislu – kazao je.

U svom je obraćanju spomenuo i važne projekte koji su omogućili gospodarski i društveni zamah.

– Mnogi od vas koji su danas ovdje svjedoče kako unazad nekoliko godina na ovom prostoru niču brojna nova gradilišta. Razvijaju se veliki projekti koji odlično napreduju i sve više njih poprima svoje finalne obrise, a to najbolje potvrđuje da Koprivničko-križevačka županija uistinu proživljava jedan sasvim novi gospodarski i društveni zamah. Kapitalne infrastrukturne investicije od nacionalnog značaja vrijedne preko 700 milijuna eura usmjeravaju naš put daljnjeg razvoja i dugoročnog boljitka. Otkad županija postoji nije bilo ovako velikih ulaganja, stoga koristim ovu priliku da zahvalim Vladi Republike Hrvatske i njenom predsjedniku na potpori i na tome što državna vlast u svojem strateškom usmjerenju snažno podržava regionalni razvoj – poručuje.

Snimio Valentino Štefanek.

Naglasio je i važnost zajedništva, ali i uvažavanja bogatstva različitih mišljenja. Kako bi uspjeli stvarati u sinergiji, župan Koren navodi da nastavljaju raditi na projektima kako bi komunalna infrastruktura, kvalitetna zdravstvena zaštita, ulaganja u obrazovanje i mlade te socijalna osviještenost bila naša realnost i svakodnevica, a ne samo slovo na papiru.

– Završetkom aglomeracija u našim općinama i gradovima, izgradnjom drugog kolosijeka željezničke pruge od Križevaca do mađarske granice, jednim od najskupljih infrastrukturnih projekata u hrvatskoj povijesti koji se izvodi na našem području i koji sjajno napreduje, stanovnicima se daje nova perspektiva posebno po pitanju prometne povezanosti naše županije sa Zagrebom i ostatkom države. U tom smislu želim izraziti zadovoljstvo što je počela izgradnja dionice brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog na koju su stanovnici ovog kraja jako dugo čekali i zbog koje sam često neopravdano bio na političkoj vjetrometini. No, važno je da strojevi neprekidno rade i da će dionica biti dovršena u predviđenom roku. Očekujemo da će se po završetku dionice do Kloštra Vojakovačkog radovi na brzoj cesti odmah nastaviti i prema Koprivnici, kao i što očekujemo da se to odvija u punom profilu brze ceste. Izgradnjom Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu iz područja elektrotehnike i računalstva stvorili smo novu paradigmu strukovnog obrazovanja i mladima omogućili da spremni izlaze na tržište rada – rekao je.

Uz sve navedene projekte župan je dodao i kako je nedavno izgrađeno pet školsko sportskih dvorana, obnovljena su školska igrališta te je pokrenuta zelena energetska tranzicija postavljanjem fotonaponskih elektrana na školske objekte. Spomenuo je i energetsku obnovu bolnice, ulaganje u nabavu medicinske opreme te u sustav hitne medicine.

Zaključno je istaknuo što je sve planirano u narednom razdoblju.

– U našoj viziji daljnjeg razvoja velika očekivanja imamo od Razvojnog sporazuma Sjever koji je temelj daljnjeg napretka Koprivničko-križevačke županije. Strateškim kapitalnim projektima vrijednima više od 413 milijuna eura dugoročno će se razviti prometna infrastruktura, sektor obrazovanja i zdravstvena infrastruktura te sustav civilne zaštite i turizam na našem području. Nedavno smo dobili 10,1 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt revitalizacije dvorca Inkey. Ta su sredstava garancija da će projekt biti uspješno realiziran. U narednom razdoblju planiramo i izgradnju nove zgrade Srednje škole Koprivnica, učeničkog doma i studentskog doma u Koprivnici za koje su osigurana sredstva i u državnom proračunu. Izgradit ćemo i važan Regionalni Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli te županijski Centar zaštite i spašavanja koji će na jednom mjestu okupiti sastavnice sustava civilne zaštite. Tu su i projekti termalnih toplica u Kloštru Podravskom i Terminal za intermodalni transport u Križevcima za koje vjerujemo da će se pronaći izvori financiranja, kao i gradnja Distributivnog centra za meso za što smo također dobili potporu resornog ministarstva. Također, početak izgradnje očekujemo i u strateški važnom projektu RCGO-a Piškornica gdje su izvođači uvedeni u posao projektiranja, ali za koji je potrebno na razini države i Europske unije osigurati veći udjel u financiranju. Svi smo svjesni kako je za realizaciju brojnih projekata iznimno važno uspješno koristiti sredstva europskih fondova pa u tom kontekstu sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je na prostoru Koprivničko-križevačke županije u posljednjih pet godina realizirano preko 470 milijuna eura projekata – zaključio je župan i dodao kako razloga za optimizam ima te ujedno svima poželio sretan 31. rođendan naše županije.

Prisutne je uime predstavnika županijskih općina i gradova pozdravio koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić

– Dobro došli u Koprivnicu, srce naše Podravine. Neću imati povijesni presjek kako smo rasli, ali svaki rođendan je prilika da se napravi retrospektiva i da se da novi okvir kamo želimo ići. Živimo u trenutku gdje se puno toga mijenja i puno je izazova, a siguran sam da se nitko u ovoj dvorani ne bi usudio prognozirati što nas čeka u životnom i poslovnom stilu za 20 godina. To je velika neizvjesnost, ali me ponosom puni da Podravina i Prigorje zahvaljujući svojim ljudima i institucijama u svemu tome čuva ljudskost, tolerantnost i inkluzivnost te spremnost na težak i pošten rad. Iako je to što se događa žalosno, čuvamo mogućnost i sposobnost razgovora te različitih mišljenja i onda kad se ne slažemo. Nikad nam nitko nije nešto poklonio samo tako, uvijek smo najrazvijeniji i oni koji puno rade. No, bolje da mi pomažemo drugima, nego da drugi nama pomažu. U sadašnjem trenutku gradile su se škole, prometnice, dvorane, naši timovi su pokazali spremnost da provode velike projekte. Naše gospodarstvo je u snažnom zamahu investicijskog ciklusa i uz investicije nas veseli da te stvari idu prema naprijed. Ekonomski rast naše županije jači je nego prosjek Republike Hrvatske što nam govori da je ova županija važan kotačić u razvoju države. Nakon 40 godina obećanja različitih Vlada vezano uz brzu cestu, radovi se moraju sada ubrzati. Ponosan smo kraj i želimo da nas se čuje i vidi svaki dan, a ne samo kad je neka prigoda – istaknuo je gradonačelnik Jakšić i svima čestitao Dan županije.

Snimio Valentino Štefanek.

Okupljenima se potom obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović pohvalivši marljive ljude i gostoljubive domaćine.

– Županija ste koja je poznata po vrijednim i marljivim ljudima koji njeguju svoje običaje, čuvaju svoj “kaj” i obilježavaju različite manifestacije. Danas je Koprivničko-križevačka primjer svima nama kako se u ovim izazovnim vremenima mudrom i odgovornom politikom mogu ostvariti zapaženi rezultati. Uspjeli ste ostvariti zapažen rast, ali imate iste probleme kao i mi poput prometne povezanosti. Drago mi je da za taj problem postoji rješenje jer se nastavlja izgradnja brze ceste – navodi.

Snimio Valentino Štefanek.

Uime predsjednika Hrvatskog sabora okupljenima se obratio Darko Sobota.

– U nekoliko navrata i župan Koren je spomenuo kako se nikada nije radilo kao u zadnje tri godine. No, ono što nije spomenuto su neke male stvari koje su iz općina, ali riječ je o kvalitetnim stvarima za naše mještane. Važno je da mladi ljudi ostanu živjeti na ovim prostorima i da svi budemo zadovoljni te ponosni na našu županiju – navodi.

Snimio Valentino Štefanek.

Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako će biti saveznik u nadolazećem razdoblju.

– U proteklih osam godina sve je krenulo kako treba, a tako će se i nastaviti. Novo će biti to da ćete imati saveznika, odnosno nekoga tko će vam pomoći s projektima koje čekate već dugo. Ta briga je i moja briga i shvatit ću to ozbiljno. Mi smo danas zajedno u izbornoj jedinici pa su to sve naši problemi – zaključio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Zaključno se okupljenima obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je uvodno čestitao Dan Koprivničko-križevačke županije.

Snimio Valentino Štefanek.

– Čestitam vam na angažmanu i na doprinosu boljitku sjevera Hrvatske, ali i cijele Republike Hrvatske. Zahvaljujem vam i na suradnji koju imamo već osam godina. Posebno mi je drago da je župan Darko Koren ujedno i zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice županija te je jedan od najiskusnijih hrvatskih župana. Uvijek ima korisne savjete te ideje o kojima razgovaramo na našim sustavnim sastancima. Prije nekoliko tjedana u Koprivnici smo imali sastanak vezan uz Razvojni sporazum Sjever pa smo vidjeli i kolika su ulaganja. Također, Podravka je kao ključna gospodarska snaga ove županije pokazala da ima snage za velike i nove pothvate. Županu Korenu čestitam jer se lavovski zalaže za sve navedene projekte, a vjerujem kako smo u proteklih nekoliko godina pomogli razvoju ove županije u svim aspektima, što ćemo činiti i dalje – zaključio je.

>> FOTO Zaslužni građani preuzeli Javna priznanja. Salajpal: ‘Altruizam i empatija nestaju u društvu poklonika bogu novca Mamonu’

Spomenimo da je na sjednici održana i dodjela priznanja zaslužnim žiteljima Koprivničko-križevačke županije.

zatvori