Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Nemčići rasturaju na natjecanjima iz STEM područja

Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski i ove je godine dokazala da s pravom nosi glas najbolje osnovne škole u Koprivničko-križevačkoj županiji, barem što se STEM područja tiče.

Rekao je tako ravnatelj škole Darko Sočev i dodao da su Nemčići osvojili većinu prvih mjesta u županiji na natjecanjima iz STEM područja.

– Mnoge od tih malih genijalaca očekuje i državno natjecanje, a u nekim kategorijama i međunarodna razina natjecanja – kazao je i spomenuo najuspješnije ovogodišnje STEM-ovce iza kojih stoji mnogo rada kako njih samih, tako i veliki angažman njihovih mentora.

Zanimljivo je da su učenici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski najbolji matematičari u konkurenciji i petih i šestih i sedmih i osmih razreda.

– U kategoriji četvrtih razreda, Jakov Oslovčan je ostvario četvrto mjesto, a mentorica mu je Dragana Antić. U kategoriji petih razreda, Ivan Zagrajski je nagrađen za prvo mjesto, a Leon Filip Razman je ostvario trećo mjesto, a mentor im je Vladimir Bermanec. U kategoriji šestih razreda, Maria Milanović Vugrač je nagrađena za prvo mjesto, a mentorica joj je Tamara Šumiga. U kategoriji sedmih razreda, Grgur Zagrajski je nagrađen za prvo mjesto, a Mislav Vizjak za drugo mjesto, a mentor im je Hrvoje Šelimber. U kategoriji osmih razreda, Josip Sušilović je nagrađen za prvo mjesto, a Jakov Salajpal je ostvario četvrto mjesto u jakoj konkurenciji s mentoricom Željkom Hanžek – objasnio je ravnatelj.

Dodao je i da su njihovi učenici najbolji kemičari i u sedmom i u osmom razredu, zatim najbolji biolozi u konkurenciji osmih razreda, najbolji iz osnova informatike te iz astronomije u petom i šestom razredu.

– U natjecanju iz kemije sedmog razreda učenik Mislav Vizjak je osvojio prvo mjesto, a Grgur Zagrajski drugo. Mentorica učenika je Valentina Kancijan. U kategoriji osmih razreda učenik Josip Sušilović je osvojio prvo mjesto, a Brigita Novak i Jakov Salajpal drugo. Mentor im je Goran Višak – kazao je ravnatelj.

Napomenuo je kako je na natjecanju iz biologije u kategoriji sedmog razreda učenik Mislav Vizjak osvojio drugo mjesto, a mentorica učeniku je Valentina Kancijan. Isto tako, u kategoriji osmih razreda učenik Jakov Salajpal je osvojio prvo mjesto, a Josip Sušilović drugo. Njihov mentor učenicima je Goran Višak. Ravnatelj je kazao i kako je prvo mjesto iz osnova informatike osvojio Grgur Zagrajski, a njegova mentorica je Jelena Sabljić.

– Iz astronomije u kategoriji petih razreda Paula Lovasić bila je prva, a u kategoriji šestih razreda Jerko Tušek osvojio je također prvo mjesto. Mentor učenicima je učitelj fizike i informatike Boris Tonc. Nadalje iz fizike naši učenici su najbolji u županiji i među sedmašima i među osmašima. Na natjecanju iz fizike u kategoriji sedmih razreda učenik Mislav Vizjak bio je prvi, a Grgur Zagrajski šesti, a u kategoriji osmih razreda učenik Josip Sušilović osvojio je prvo mjesto, a Jakov Salajpal šesto. Mentor učenicima je Boris Tonc – pojasnio je ravnatelj.

Kazao je i kako u državnoj ATOM ligi, ekipnom natjecanju u kojem se rješavaju zadaci iz kemije, matematike i fizike, u konkurenciji 219 osnovnih škola dvije ekipe Nemčića drže treće i 11. mjesto u Hrvatskoj. ATOM ekipa u sastavu Josip Sušilović, Jakov Salajpal i Brigita Novak je treća.

– Učenici naše škole u konkurenciji 69 ekipa iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Slovenije. osvojili su i veliko drugo mjesto na robotičkom natjecanju RoboCup junior Croatia 2024. i putuju na Europsko prvenstvo u Hannover. Marija Oštrkapa, kapetanica ekipe i programerka, i Ivan Kišićek, dizajner robota, osvojili su drugo mjesto u kategoriji Rescue Line Entry gdje su morali programirati robota da prati određenu stazu i spasi žrtve u određenom prostoru i izborili su kartu za europsko natjecanje u Njemačkoj. Mentori učenicima su Boris Tonc, učitelj fizike i informatike, i Maja Treščec, učiteljica informatike. Svim učenicima želimo puno uspjeha na daljnjim natjecanjima i vjerujemo da ćemo o njihovim postignućima s ponosom još puno puta pisati – zaključio je ravnatelj.

Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
Ustupio Darko Sočev.
zatvori