Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Na koprivničkom sajmištu otvoren Tehnički zbor sudionika sustava civilne zaštite, Ljubić: Ovakvim susretima želimo pokazati građanima da su sigurni

Na koprivničkom sajmištu otvoren je Tehnički zbor svih sudionika sustava civilne zaštite.

Tehnički zbor održava se povodom 31. obljetnice i Dana Koprivničko-križevačke županije, a na Tehničkom zboru sudjeluju predstavnici Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, Ravnateljstva civilne zaštite i Službe civilne zaštite Koprivnica, Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Koprivnica, Policijske uprave koprivničko-križevačke, Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije te Grada Koprivnice.

Uime Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije okupljenima se obratio Darko Palaš koji je kazao da se na današnjem zboru mogu vidjeti vozila i oprema koja je nabavljena od 2019. godine.

– Oprema koju imamo itekako funkcionira zahvaljujući svim vatrogascima, a to se vidjelo i na obranama od poplava u prethodnoj godini. Svi zajedno želimo rasti i imati što veću i bolju opremu, a uz ovakvu suradnju kakvu smo do sada imali s Koprivničko-križevačkom županijom i Republikom Hrvatskom, vjerujemo da ćemo se nastaviti dobro opremati – istaknuo je.

Uime domaćina današnjeg Tehničkog zbora prisutnima se obratio koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je zahvalio na odazivu.

– Prije svega želim vam zahvaliti što ste za vrijeme svih kriza i nepogoda pokazali kakvu kvalitetu, snagu i srce imate. Doista možemo reći kako je sve ono što se događalo na području Koprivničko-križevačke županije pokazalo koliki ljudski faktor postoji te koliko može doprinijeti tome da se štiti imovina, zdravlje i da se čuvaju životi naših sugrađana. Ponosni smo i na svaki vaš izlazak van naše županije jer ste i brzinom i kvalitetom reakcije pokazali koliko vrijedite i koliko toga možete napraviti – istaknuo je.

Osvrnuo se i na sva ulaganja u sektor civilne zaštite.

– Sva ulaganja koja imamo u opremu, infrastrukturu i ljudske resurse, definitivno imaju smisla jer je vaš rad to zaslužio. Najveća kvaliteta je to za naše sugrađane i za društvo te gospodarstvo u cjelini. Živimo u vremenu koje se neupitno mijenja pred našim očima, mijenjaju se i geostrateške pozicije te svi jako dobro znamo da to može rezultirati i različitim elementarnim nepogodama i humanitarnim krizama kojih je bilo i u našem okruženju proteklih nekoliko godina – zaključio je.

Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić službeno je otvorio Tehnički zbor.

Snimio Valentino Štefanek.

– Želja nam je pokazati da su naše žurne službe dobro opremljene te da imaju dobro educirane pripadnike koji su spremni odgovoriti na svaki izazov. Također, ovaj Tehnički zbor ima i edukativni karakter pa su ovdje prisutni i polaznici škola i vrtića kao i njihovi profesori te ravnatelji. Susretima kao što je ovaj želimo pokazati našim sugrađanima da su sigurni i da smo spremni odgovoriti na svaki izazov – poručio je.

Predstavilo se 150 pripadnika žurnih službi

U izložbenom dijelu, na kojem sudjeluje 150 predstavnika žurnih službi, ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev izdvojila je najvažnije akcije iz prethodne godine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Naša društva sudjeluju u svim izvanrednim situacijama. Naime, proteklu godinu obilježila je poplava na području općine Drnje te ukrajinska kriza pa su brojne osobe s tog područja raseljene na našem području, a za njih brinemo donacijama – kazala je.

O stanju i opremi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Koprivnica više je kazao pročelnik Dejan Bojovski.

– Nalazimo se na zanimljivom području tako da moramo imati plovila zbog rijeka i jezera, a tu su nam i brojne šume te Kalnik – kazao je.

Dodajmo kako su svemu prisustvovali i izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i bojnik u mirovini Željko Živanović, načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, voditeljica službe za djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa Matea Brižić, načelnici općina, polaznici škola i vrtića te brojni građani.

zatvori