Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: MLADI ČISTE ŠODERICU Kovačec: Okupili smo 100-tinjak srednjoškolaca, želimo ih odmaknuti od mobitela i potaknuti na komunikaciju

U tijeku je velika akcija čišćenja jezera Šoderica.

Riječ je o eko čistki koju su organizirali članovi koprivničke Udruge Sjever Mladih i to u sklopu projekta “Očisti svoje jezero”. Članovima udruge pridružilo se 100-tinjak učenika Obrtničke škole Koprivnica s ciljem čišćenja jezera od smeća i raznog otpada. Održavaju se pritom razne igre poput skakanja u vrećama ili potezanja užeta, a okupljeni se mogu voziti i čamcem.

Predsjednik udruge Nikola Kovačec istaknuo je kako je riječ o već drugoj akciji čišćenja Šoderice – prošle godine sudjelovali su s 50-ak učenika.

– Ove smo godine povećali kapacitet na 100 učenika, odnosno dva autobusa s četiri razreda. Napravili smo dobru stvar jer smo učenike potaknuli na razmjenu iskustava, organizirali smo im i već pomalo zaboravljene igre… Općina Legrad kao partner ovog projekta omogućila nam je i solarni čamac pa se učenici panoramski mogu voziti našom lijepom Šodericom – rekao je Kovačec.

Snimio Tomislav Matijašić.

Jedan od ciljeva projekta “Očisti svoje jezero” tako je potaknuti mlade na međusobnu i međuljudsku komunikaciju, nastavio je Kovačec.

– Shvatili smo da je današnja generacija na društvenim mrežama i to nije dobro, a potaknuli smo ih na način da ih odvedemo od mobitela, školske rutine te ih dovedemo na Šodericu da naprave nešto korisno, a da onda u tome vide cilj i rezultat. Želimo da vide da i na taj način mogu nešto postići – naglasio je.

Od brojnih učenika u čistki sudjeluje i Alisa Kovačić, učenica 1.b razreda smjera tehničar za računalstvo, koja nam je rekla da se rado odazvala ovoj akciji.

– Okupili smo se da pokupimo smeće i očistimo ovaj predivan okoliš. Osobno volim provoditi vrijeme u prirodi, lijepo mi je otići s prijateljima i biti tu na Šoderici. Po ljeti sam ovdje skoro svaki dan – kazala je i dodala da s prijateljima danas razvrstava plastiku i papir, a pritom se zabavlja.

zatvori