Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO Mališani iz Koprivnice kušali gastro-delicije europske kuhinje u sklopu projekta ‘Budi zdrav’, na meniju njemački eintopf i finski hernekeitto

Jedan od ciljeva Erasmus projekta “Budi zdrav” je razvoj zdravih i aktivnih navika življenja.

Navode tako u koprivničkom Dječjem vrtiću Tratinčica i dodaju kako su upravo zato odlučili uključiti pripremu europskih jela u vrtićki jelovnik.

– S prezentiranjem jela počeli smo tijekom prosinca i do sada smo imali priliku isprobati 17 različitih jela od sjevera do juga i od istoka do zapada Europske unije. U ovu aktivnost uključene su 24 odgojne skupine uzrasta od pet do sedam godina – kazali su.

Do sada su mališani kušali različitu hranu, dok je tim kuharica i zdravstvenih radnika vodio brigu o mogućnostima pripreme u kuhinji, pronalasku namirnica i prihvatljivosti cijene.

– Kušali smo bečku šniclu, bugarski patatnik, grčku musaku, dansku mesnu štrucu, njemački eintopf, luksemburški boueneschlupp, finski hernekeitto i maltežanski timpan. Iznenadili smo se kad smo saznali da je makovnjača izvorno poljski kolač. Naš tim vodio je brigu o mogućnostima pripreme hrane, međutim tražeći specifična jela iznenadili smo se koliko zajedničkih poveznica, sličnosti i međusobnog ispreplitanja hrane ima te je ponekad teško dokučiti koja je hrana autohtona i specifična samo za određenu zemlju – pojašnjavaju.

Kako bi pozornost djece bila na hrani i zemlji iz koje dolazi na kolicima za serviranje istaknute su zastavice zemlje čije se jelo servira.

– Naime, na ulazu u centralni vrtić istaknuta je zastava i nekoliko informacija i fotografije o zemlji čija se hrana taj dan servira. Odgojitelji na intranetu mogu pronaći informacije o navedenoj zemlji uz mogućnost upoznavanja s jezikom korištenjem osnovnih riječi poput dobar dan, dobro jutro, hvala, molim, izvoli, oprosti, volim te i prijatelj. Uz upoznavanje s nekim riječima imali smo priliku upoznati se sa zemljom porijekla nekih pisaca ili glazbenika, autorima priča, bajki ili glazbe koje čitamo i glazbe koje slušamo u vrtiću – navode.

Zaključno ističu kako će se još 10 jela naći na jelovnicima u predstojećem razdoblju čime će biti zaokruženo upoznavanje svih 27 europskih kuhinja.

Ustupila Ida Šipek.
Ustupila Ida Šipek.
Ustupila Ida Šipek.
Ustupila Ida Šipek.
Ustupila Ida Šipek.
zatvori