Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO Gradovi obilježavaju Nacionalni dan hitne medicinske službe, Kučko Gudelj: Hvala djelatnicima što nas čuvaju od nula do 24

Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen je na središnjim trgovima brojnih gradova.

Građani su tako imali priliku vidjeti unutrašnjost vozila hitne medicinske službe, opremu za održavanje života te se mogu besplatno educirati o osnovnim mjerama održavanja života.

Na našem području sve se održavalo u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, Nacionalni dan hitne medicinske službe Hrvatski sabor proglasio je 2013. godine kako bi se ukazalo na važnost i specifičnost hitne medicinske službe, dala podrška pružateljima hitnog medicinskog zbrinjavanja i potaknulo građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne medicinske službe i pružanja prve pomoći do dolaska medicinskih timova doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećenog ili oboljelog građana.

– Želim čestitati svim djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu cijele Hrvatske, ovo je dan kojima obilježavamo njihovu požrtvovnost u pružanju jedne od najzahtjevnijih i najstresnijih grana medicine. Hvala što nas čuvate od nula do 24 – izjavila je Zlatica Kučko Gudelj, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Snimio Valentino Štefanek.

Ideja je pružiti građanima edukaciju o osnovnim mjerama održavanja života kako bi spriječili smrtne posljedice i ugrožavanje života u situacijama u kojima to možemo učiniti. Osnovna mjere obuhvaća postupak reanimacije, odnosno oživljavanja.

Također, građani su upoznati s AVD uređajem koji je automatiziran u postupku reanimacije. Jednostavan je za korištenje, namijenjen građanima i dostupan na devet lokacija na području Koprivničko-križevačke županije.

– U suradnji sa Županijom, naručujemo opremu iznad standarda, s kojom se većina Zavoda u Hrvatskoj ne može pohvaliti – dodala je ravnateljica.

Podsjetimo, od 1. siječnja, koprivnička bolnica više nije u nadležnosti Županije te je sav fokus sa bolnice prešao na hitnu medicinu i ljekarne. Uz školstvo, zdravstvena skrb je jedna od dvije temeljne zadaće kojima se bavi Županija, što je svakom stanovniku najvažnije, čulo se na skupu.

– Dajemo apsolutnu podršku svim našim zdravstvenim djelatnicima. Spadamo u skupinu izuzetno opremljenih Zavoda za javnu medicinu. Ponajviše s vozilima kao temeljnim alatom hitne pomoći, koji su u prosjeku, najnoviji u Hrvatskoj. Dobro smo opremljeni i dobro smo ekipirani – na predstavljanju opreme naglasio je župan Darko Koren.

Kako je bilo u središtu Koprivnice i Đurđevca možete pogledati u našoj galeriji fotografija.

Koprivnica

Đurđevac

zatvori