Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO: DVD Batinske okuplja zavidan broj pomlatka i mladeži, predsjednica Hadžija: Važno je naučiti ih kako biti aktivni dio društva

Koprivničko-križevačka županija najvatrogasnija je županija u Hrvatskoj, a mali, ali značajan dio te priče je i Dobrovoljno vatrogasno društvo Batinske koje djeluje od 1957. godine.

U sklopu društva 1998. godine osnovani su i pomladak i mladež DVD-a koji već niz godina djeluju sa zavidnim brojem djece i mladeži. Predsjednica DVD-a Batinske Ankica Hadžija objasnila je za Podravski radio kako je cilj djecu naučiti kako biti aktivni dio društva.

– Bitno je privući djecu na druženje, zajedništvo i empatiju prema drugim osobama jer vatrogasac je osoba koja svjesno izlaže svoj život riziku. Moramo djecu naučiti da treba pomoći i da je pomoć potrebna svakome. Druženje je jako bitno jer oni svi idu u istu školu pa se druže u razredu, a dok su vani, njihovo druženje se još pojačava. Ako govorimo o natjecateljskom dijelu, oni funkcioniraju kao ekipa i moraju naučiti to zajedništvo – naglasila je.

Darian i Stefani članovi su pomlatka odnosno mladeži DVD-a Batinske i učenici Osnovne škole Ivana Lackovića Croate iz Kalinovca, a vatrogastvo je kod njih i obiteljska tradicija.

– Najljepše mi je bilo dok smo u Koprivnici na natjecanju bili treći, tamo nas je bilo troje, a morali smo gađati metu – rekao je Darian.

DVD sa svojim članovima redovito održava aktivnosti i druženja, vježbe i treninge, dok je predsjednica Hadžija najavila i nadolazeće aktivnosti.

– Obilježit ćemo Dan planeta Zemlje, a dolazi nam i sveti Florijan te ove godine imamo dogovor s VZO-om Kalinovac da kod nas na Batinskama bude program. Lani smo kupili kombi u Sloveniji pa su nas i oni pozvali nas na obljetnicu. Planiramo 15. lipnja za Vidovo napraviti i Kup pomlatka od šest do 12 godina koji će biti vezan za Koprivničko-križevačku županiju – zaključila je predsjednica.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori