Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO: ĐURĐEVO V ĐURĐEVCU: Nezaboravna subota za male i velike posjetitelje

Lijepo vrijeme i brojni zanimljivi sadržaji koje je u sklopu ovogodišnjeg Dana grada i “Đurđeva v Đurđevcu” svojim sugrađanima i gostima pripremila Turistička zajednica grada Đurđevca, Grad Đurđevac i udruge, privukli su brojne velike i male znatiželjnike.

Svi su oni htjeli provesti nezaboravni dan u Hrvatskoj Sahari i otkriti sve čari, ljepote i posebnosti mini-zoo-a te povijesne utvrde i turističke perjanice utvrde Stari grad i biti dijelom jedinstvenog putovanja kroz vrijeme i kulturu.

U danu prepunom atraktivnih događanja koja oživljavaju duh prošlosti i umjetnosti, krenulo se iz etno-sela gdje su se s okupljenima družili i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković i gradonačelnik Hrvoje Janči koji je tom prilikom pozdravio sve prisutne i najavio novu atrakciju na prostoru Hrvatske Sahare.

– Riječ je o moćnoj ptici – grabljivici poznatoj pod imenom Harisov jastreb, koji će uskoro u društvo, uz sve ostale pernate stanovnike mini-zoo-a, dobiti i sovu i orao. Timaritelji su educirani za skrb o njima, pa će se tu moći razvijati i sokolarstvo koje je stavljeno na UNESCO-ovu zaštitnu listu – rekao je gradonačelnik Janči i svima poželio ugodan boravak u Gradu Picoka.

Mnogi su potom iskoristili mogućnost da u prostor Hrvatske Sahare uđu besplatno, istraže ljepote jedinstvene prirodne baštine i druže se s njenim zanimljivim stanovnicima. Deve i ljame su i dalje zvijezde mini-zoo-a, no po prvi puta su posjetitelji imali prilike upoznali i novog stanovnika, jastreba, koja će nesumnjivo biti i nova atrakcija Hrvatske Sahare.

Članovi Udruge sv. Juraj spektakularnom kanonadom iz srednjevjekovnog oružja pozdravili su dolazak proljeća. Pucalo se iz kubura i kubača, arkebuza i đeferdara i dva topa, a onda su malima pokazali tradicijske igre u etno-selu, pa je to bila prilika za učenja, zabavu i istraživanje, u okružju prirode, povijesti i umjetnosti.

Izvor: Podravski radio / Foto: Larisa Međimurec
Izvor: Podravski radio / Foto: Larisa Međimurec
Izvor: Podravski radio / Foto: Larisa Međimurec
Izvor: Podravski radio / Foto: Larisa Međimurec
zatvori