Četvrtak, 9. svibnja 2024.

FOTO Cugovčan: Cilj izložbe nije samo napraviti pisanicu nego razmijeniti iskustvo i njegovati prijateljstvo

Manifestacija “Pisanica uspomena i prijateljstva” koja će se kroz izložbu i radionicu održati na etno imanju Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama u subotu, 6. travnja od 10 do 18 sati, prava je tradicijska poslastica.

Riječ je o 11. takvoj manifestaciji na kojoj ove godine na svom imanju izlaže pisanice 30-ak autora iz Hrvatske i više od 10 iz različitih država.

>> Cugovčan je majstor izrade pisanica voskom: Moja dužnost je da prenosim svoje znanje mladima

– Pisanice sam počeo izrađivati još 70-ih godina prošlog stoljeća. Počeo sam održavati i radionice u inozemstvu po etnografskim muzejima. Gdje god sam bio, uvijek sam gledao da postoji nekakva originalna tradicionalna pisanica koju sam potom donio u svoju zbirku. Budući da sam se sretao i s ljudima koji rade te pisanice, takozvane šarače ili umjetnike jer to su mala umjetnička djela, uvijek smo razmjenjivali pisanice i pomalo se počela stvarati zbirka koja je sad pozamašna – objasnio je Cugovčan.

Dodao je da su se s razmjenjivanjem pisanica sklapala i prijateljstva, a upravo je to cilj ove manifestacije koja će se održati u subotu.

– Nije cilj da autori dođu, naprave pisanicu i ostave ju u zbirci, već je bitno da dođu, da se nađu, razmijene iskustva i da prijateljstvo traje – prijateljstvo koje je povezala pisanica – napomenuo je Cugovčan.

Spomenimo da su pisanice zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

zatvori