Nedjelja, 28. travnja 2024.

Folklorni ansambl Koprivnica organizira reviju narodne nošnje ‘Ruho naše, najljepše II’

U organizaciji Folklornog ansambla “Koprivnica” u subotu, 20. travnja s početkom u 19,30 sati, održat će se revija narodne nošnje “Ruho naše, najljepše II” u Domu mladih Koprivnica.

Od samih početaka djelovanja, Folklorni ansambl “Koprivnica” posvećuje veliku pažnju nabavi i očuvanju bogatstva narodnih nošnji, pa danas raspolaže s oko 200 impresivnih kompleta iz različitih regija, poput Podravine odakle dolaze svečane i radne varijante iz Koprivničkog Ivanca i mjesta Ždale, zatim Međimurja, Hrvatskog zagorja, Slavonije, Baranje, narodne nošnje Hrvata Bunjevaca te građanskih nošnji karakterističnih za građansku Koprivnicu. Unatoč brojnim izazovima i promjenama kroz godine, članovi Ansambla s velikom brižnošću i poštovanjem čuvaju i njeguju bogatstvo i raznolikost narodne nošnje.

– Kroz prezentaciju narodnih nošnji, na modnu pistu na inovativan i suvremen način donosimo ovaj važan segment tradicijske kulture kako bismo potaknuli svijest o važnosti očuvanja kulturnog identiteta i nasljeđa. Osim što će revija biti prilika za uživanje u ljepoti tradicijske odjeće, cilj je potaknuti dijalog o značaju folklorne tradicije kao ključnog elementa našeg kulturnog nasljeđa te potaknuti ponos i povezanost s lokalnom baštinom među građanima – javili su organizatori.

Tijekom revije, posjetitelji će imati priliku vidjeti i nošnje ili njezine dijelove koji se rijetko koriste u koreografijama, a imaju izuzetnu kulturnu i povijesnu vrijednost, stoga je ovo idealna prilika da prošetate kroz mozaik hrvatske kulturne baštine.

Projekt je financiran sredstvima Grada Koprivnice. Ulaz na reviju je besplatan, a svi koji žele podržati rad Ansambla i njegovih članova u očuvanju kulturnog nasljeđa, mogu to učiniti svojom donacijom na ulazu.

zatvori