Utorak, 30. travnja 2024.

Đurđevačko Gradsko vijeće donijelo odluku o suglasnosti izlaganja slike “Rogati konj” u Muzeju grada Đurđevca

Na održanoj 31. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca najviše pažnje privukla je jedna točka dnevnog reda.

Naime, točka dnevnog reda vezana je uz donošenje zaključka i davanje suglasnosti ravnateljici Muzeja grada Đurđevca za potpisivanje ugovora s Goranom Generalićem za smještaj i izlaganje djela autora Ivana Generalića “Rogati konj”.

Vijećnik Marko Fucak rekao je kako ovu točku neće podržati s obzirom na to da nije dobio odgovor na pitanje koja je cijena izlaganja slike u Muzeju grada Đurđevca.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković u svom je odgovoru istaknuo zašto to nije razlog da se odluka ne podrži.

– Nije bilo interesa od strane Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, a niti Ministarstva državne imovine za otkupom ove slike. Teško bi ta slika i za simboličan iznos vidjela svjetlo dana u Đurđevcu kad bi se vas pitalo. Činjenica je da slika ima svog kupca, ali on nije u Republici Hrvatskoj, a kao zaštićeno pokretno kulturno dobro ne može napustiti teritorij države. Tako da će biti izložena upravo u našem muzeju gdje će se na prodaji suvenira vezanih uz umjetničko djelo zaraditi nekoliko puta više nego će biti taj iznos. Zaista to nije razlog da ne podržimo ovu odluku – zaključio je.

Odluka je u konačnici podržana s devet glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori