Petak, 3. svibnja 2024.

Djela slavnog španjolskog umjetnika Joana Miróa stižu u Đurđevac

Muzej grada Đurđevca pozvao je na otvorenje izložbe “Pjesnik boja” slavnog španjolskog slikara, grafičara, kipara i keramičara Joana Miróa.

Djela su iz Zbirke Suzanne C. Nagy, a svečano otvorenje će biti u subotu, 13. travnja u 12 sati u prostorima gradskog muzeja. Za glazbeni dio zadužen je vokalni sastav Đurđevčice.

Joan Miró je katalonski slikar, grafičar, kipar i keramičar rođen u Barceloni 1893. godine, preminuo 1983. Nakon studija u Barceloni, od 1919. živio je naizmjence u Parizu i Španjolskoj. Isprva je bio pod utjecajem Vincenta van Gogha, fovista i kubista, potom se razvijao, pod utjecajem dadaista i Kleea, prema nadrealizmu i apstrakciji. Ostvario je vlastiti stil pun asocijativne simbolike, poetike i humora. Arabesknim crtežom, bizarnim i maštovitim kolorističkim i geometrijskim kombinacijama stvarao je fantazmagorične kompozicije. Svoj osebujan način primjenjivao je u baletnoj scenografiji i kostimografiji, nacrtima za vitraje i tapiseriju, plakatima, keramici, sitnoj plastici i kipovima u bronci. Ilustrirao je mnogobrojna književna djela. Zaklada Miró, memorijalni muzej sa zbirkom njegovih djela, otvoren je na brdu Montjuic nad Barcelonom 1975. godine, a njegov atelijer u Palma de Mallorci postao je 1992. Zaklada Pilar i Joan Miró.

 

zatvori