Petak, 3. svibnja 2024.

Čimin o novoj funkciji: Razlikuje se od prijašnje, no sve će ići zacrtanim tijekom. Planiramo nove smještane kapacitete, naglasak stavljamo na Dravu…

Robertu Čiminu od 1. travnja i službeno je počeo teći mandat na funkciji direktora Turističke zajednice područja Dravski Peski.

Podsjetimo, još smo početkom ožujka pisali da Čimin, tadašnji dugogodišnji ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, s tog mjesta odlazi na novu funkciju, a sada nam je kao direktor ove turističke zajednice rekao da se posao definitivno razlikuje od onog koji je obavljao u Koprivnici, no čini mu se da će sve ići zacrtanim tijekom.

– Ovaj posao je poprilično različit, ali u isto vrijeme dosadašnji rad i iskustvo dobar su mi temelj za razvijanje turističke ponude i destinacije Dravski peski u cjelini. Ako imate dobru podlogu, povijesna i muzejska te arheološka saznanja, svakako ćete barem dio kulturne baštine kvalitetnije moći predstaviti ili stvoriti nove projekte koji će doprinijeti većem razvoju prepoznatljivosti ove destinacije – naglasio je Čimin.

>> PALA JE ODLUKA Čimin je novi direktor Turističke zajednice područja Dravski Peski

Nastavio je kako je na početku uvijek važno upoznati zajednicu i dionike u turizmu na nekom području.

– Od strane svih četvorice načelnika općina na ovom području sam zaista dobro prihvaćen i moje prve ideje su već naišle na plodno tlo. U dogledno vrijeme imat ćemo priliku razgovarati i koji su to strateški turistički projekti, a neki među njima će sigurno biti infrastrukturne prirode jer smo svjesni i sami da osim prirodne, velike kulturne baštine ovdje i nema. No, radit ćemo na tome da stvorimo nove objekte koji će biti mamac za turiste jer jedino tako možemo predstaviti najveće bogatstvo koje Dravski peski imaju, a to je prirodna baština – poručio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dakle, ključno je fokusirati se na ono što će potencijalnom turistu biti najprihvatljivije za posjetiti na ovom području, a onda uz to nuditi i ostale sadržaje.

– Moramo inzistirati da uz peske naglasak stavimo i na Dravu – ona u cijelom svojem toku kroz Hrvatsku dosad nije najkvalitetnije iskorištena u turističkom pogledu izuzev primjerice Osijeka. Križnica u susjednoj općini Pitomača također je jedan od primjera na koji bi se način Drava trebala turistički eksploatirati. S nekim smo načelnicima već počeli razgovore o tome na koji način povezati Dravu ne samo plovnim, već i kopnenim putem. To je nešto o čemu ćemo imati prilike razgovarati ubuduće i stvoriti dobar preduvjet za razvoj, na primjer, pješačke staze od općine Novo Virje do Pitomače te na taj način privući sve domaće i strane turiste na obale Drave. Svjesni smo i sami da ni Zagreb ne živi na rijeci Savi kao što bi to trebao za razliku od svih europskih gradova koji upravo vodno bogatstvo ističu kao najveći turistički potencijal svojeg prostora – objasnio je direktor.

Jedan od prioriteta je i poboljšati infrastrukturu u smislu smještajnih kapaciteta, dodao je Čimin.

– Čini nam se da je toga ovdje premalo, a ako želimo stvoriti veću turističku destinaciju, onda je smještaj nešto što prvenstveno treba graditi, a edukacija je prvi korak koji može pomoći u otvaranju takvih novih kapaciteta. Imat ću već ovog ljeta nekoliko radionica u općinama koje su osnivači zajednice ne bi li se netko među mještanima odlučio na poslovni potez koji će mu sigurno dugoročno osigurati dodatni izvor prihoda, a istovremeno nama olakšati privlačenje turista – ako turist ne može na ovom području prenoćiti duže od dvije ili tri noći i imati veći izbor smještajnog kapaciteta, samim time će se teže odlučiti i na dolazak. Dakle, to je nešto što će biti prioritet – naveo je.

Prioritet će svakako biti i nastavak održavanja svih lokalnih već uhodanih manifestacija, za kraj je poručio.

– Za Međunarodni praznik rada u Podravskim Sesvetama organiziramo natjecanje u kuhanju graha i ostale već sadržaje, a navečer će nastupiti Tamburaški sastav Mjesečina. Slijede nam i dani općina Ferdinandovac i Kloštar Podravski – najavio je Čimin.

zatvori