Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Brojni srednjoškolci sudjelovali na radionicama medijske pismenosti za mlade

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović ovog je tjedna obilježavala Dane medijske pismenosti i Noć knjige nizom radionica za mlade.

U knjižnici navode kako su “Vjerujem/ne vjerujem” radionice medijske pismenosti provedene u suradnji s Gimnazijom Fran Galović, Srednjom školom Koprivnica i Obrtničkom školom Koprivnica, a na pet održanih radionica sudjelovalo je više od 100 učenika.

– Mediji, informacije i njihovo vrednovanje samo su neke od važnih tema o kojima knjižničari nastoje educirati korisnike, a s obzirom na to da živimo u informacijski izazovnom vremenu i vremenu infodemije kad je izrazito teško procijeniti kojim informacijama možemo vjerovati, ovakve su edukacije potrebne i korisne – kazali su.

Učenici su tako na radionicama imali priliku naučiti kako se u gomili informacija obraniti od pseudočinjenica, prepoznati potencijalne zamke, izbjeći manipulacije i vrednovati izvore informacija.

– Kroz brojne primjere učenici su naučili razlikovati istinu od dezinformacija, malinformacija ili misinformacija, odnosno svega onoga što nazivamo “lažnim vijestima” i što predstavlja informacijski poremećaj. Pokazali su da o medijima i informacijama znaju puno i vrlo su uspješno riješili postavljene zadatke – zaključuju.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori