Petak, 10. svibnja 2024.

APAŠ DOBIVA 100-POSTOTNU TRAVU Aleksovski: Nisam elitist, no s kvalitetnijim travnjakom izvedbe igrača će biti bolje, a dogradnja stadiona je strateški projekt

Odbor za hitnost Nogometnog kluba Slaven Belupo raspisao je javni natječaj za sanaciju glavnog nogometnog igrališta i Farmaceuti bi od iduće sezone trebali trčati po 100-postotnoj pravoj travi, a ne hibridnom travnjaku kako je to trenutno slučaj.

Potvrdio nam je to direktor Slavena Aleksandar Aleksovski rekavši da je prava trava kvalitetnije i dugoročnije rješenje za koprivnički Gradski stadion Ivan Kušek-Apaš, odnosno najoptimalnija odluka za klub veličine Slaven Belupa. Sanacija bi pritom trebala početi odmah po odabiru izvođača radova, a cilj je da do sljedeće nogometne sezone novi travnjak bude spreman, poručio je Aleksovski.

– Možemo pričati na razini cijele lige je li dobra ideja bila da klubovi srednje veličine idu na hibride. Hibridni travnjak je u svom maksimumu najbolja podloga na kojoj možete igrati, no nije stvoren da traje dugi niz godina. Europski klubovi takve hibridne travnjake mijenjaju svake godine više puta godišnje – recimo, Real Madrid ga mijenja pet puta u godini. Da bismo mi takav travnjak držali na visokoj razini trebali bismo ga mijenjati svake godine što s financijskog aspekta nije realno jer klub nema novaca da svake godine uloži, na primjer, 600.000 eura i upravo zato smo se odlučili na promjenu podloge – objasnio nam je.

Prvoligaški klubovi moraju težiti tome da imaju čim kvalitetnije uvjete, nastavio je Aleksovski.

– Sigurno je da se može igrati i na nešto lošijim travnjacima, ali ipak je ovo najelitnija razina natjecanja u nogometu i moramo biti u skladu s time, a šteta je imati visokokvalitetne igrače koji ne mogu pokazati najbolje od sebe zbog travnjaka. Može se igrati na puno toga i ja prvi nisam elitist, no s kvalitetnijim travnjakom i izvedbe naših igrača će sigurno biti bolje, a vjerujemo da će se time povećati i kvaliteta igre. Shodno tome, gledatelji će moći uživati u još boljem nogometu što je i najbitnije – mišljenja je direktor.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dogradnja Apaša strateški je projekt

Podsjetimo, još je prošle godine pokrenuta i tema dogradnje Apaša pa je tako napravljen nacrt i troškovnik za novi stadion, a u suradnji s Gradom Koprivnica klub je spreman sufinancirati dio investicije. Uz pomoć države, HNS-a i UEFA-e pokušalo bi se pak doći i do preostalih sredstava. Aleksovski nam je rekao da je pitanje dogradnje stadiona strateško.

– Dobro je da postoji razumijevanje lokalne, regionalne i nacionalne politike, ali i nogometnog svijeta da Slaven Belupo kao jedan od najstandardnijih prvoligaša, peti klub na vječnoj tablici HNL-a, zaslužuje stadion koji bi bio na ponos klubu i gradu. Naravno, takva investicija je ozbiljna u financijskom smislu i to je strateški projekt koji traje. Teško tu možemo očekivati brzu dinamiku događaja, no dobro je da postoji konsenzus na svim razinama da je to projekt koji je potreban i dobar. Uvjeren sam da će se u realnom vremenu naći način kako će se to realizirati – zaključio je Aleksovski.

Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori