Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Anksioznost postaje sastavni dio života mladih ljudi, Rogulj: Najčešće su to depresivna stanja i anksiozna reagiranja

Mladi sve ranije i sve više imaju problema s anksioznošću i agresijom prema sebi i drugima.

Na nedavno održanoj Školi dječje i adolescentne psihijatrije, na kojoj se razgovaralo o u posljednje vrijeme aktualnoj rodnoj disforiji, upozoreno je da je mentalno i emocionalno zdravlje djece ugroženo zbog silnih iskušenja u kojima se danas nalazi zapadna civilizacija, piše HINA.

Dječja psihijatrica Maja Rogulj iz splitskog KBC-a kaže da se djeca najčešće javljaju zbog anksioznosti i poremećaja afektivnog spektra, među njima je veliki broj neurorazvojnih poremećaja, suicidalnosti koja ide uz depresiju, sklonost samoozljeđivanju, poremećaja u ponašanju i sve češće ovisnosti.

Poremećaji sve ranije

Primijetila je da su poremećaji u sve nižoj životnoj dobi, a kliničke slike sada su ozbiljnije nego prije. I sama je imala pacijente s rodnom disforijom, to je kompleksno stanje u kojem se radi o neusklađenosti rodne uloge i tjelesnih obilježja, uslijed čega se može javiti emocionalni distres, odnosno stres protiv kojeg se osoba svakodnevno bori.

– Najčešće su to depresivna stanja, anksiozna reagiranja, suicidalnost i brojni drugi komorbidni poremećaji, a terapija je, kao i za većinu mladih, psihoterapijska podrška, individualna psihoterapija i rad s obitelji – dodaje Rogulj.

Dječji psihijatar iz splitske Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju Zoran Vujnović ističe da su u ranoj dječjoj dobi prisutni problemi djece iz autističnog spektra, u školskoj dobi ADHD i poremećaji u ponašanju, dok u adolescentnoj dobi prevladavaju anksiozna i depresivna stanja te poremećaji prehrane.

Stručnjake brine sve prisutnija agresija kod djece i mladih, koja nije usmjerena samo prema drugima, već i prema sebi, a njihovo viđenje stvarnosti je obojano emocijama. Vujnović upozorava da će sve više djece biti anksiozno, odnosno anksioznost će postati sastavni dio života svih nas. Teško će se naći zdravi ljudi, možda funkcionalni, ali klasično zdravlje od prije sto godina više neće postojati. Izvor problema on vidi u društvu i obitelji.

zatvori