Petak, 10. svibnja 2024.

Ako volite grickati pred televizorom vrijeme je da razmislite o zdravim grickalicama

Grickanje na kauču prilikom gledanja filma ili između obroka, jedna je od svima omiljenih aktivnosti.

I dok najviše uživamo u čipsu, čokoladi i sličnim namirnicama, stručnjaci upozoravaju kako bi ih bilo pametnije zamijeniti njihovim “zdravim” pandanima.

Liječnica Deborah Lee ističe da previše grickanja utječe na apetit i može rezultirati preskakanjem obroka. Grickanje hrane s visokim udjelom masti, šećera i soli dovodi do pojačane žudnje za takvom hranom i zauzima mjesto za zdrave namirnice. Lee je izdvojila pet namirnica koje su, prema njoj, najgori odabir za međuobrok, prenosi Express, a piše Index.

Najgore grickalice

Na popisu koji je liječnica izdvojila nalaze se čips, keksi, kokice, kolači, čokolada i deserti poput sladoleda. Prema Lee, to su namirnice s visokim sadržajem kalorija koje imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost. Međutim, vrlo su ukusne i sadrže puno šećera, masti i soli.

Preporučuje da ljudi sve više prestanu jesti ove namirnice te ih zamijene zdravim alternativama koje sadrže hranjive nutrijente.

– Grickajte hranu koja je bogata proteinima, vlaknima, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem. Orašasti plodovi i sjemenke sadrže velike količine antioksidansa koji pridonose cjelokupnom zdravlju – zaključuje.

zatvori