Petak, 3. svibnja 2024.

Izložba slika i skulptura u sjećanje na Đuru Zvonara

U povodu imendana i nedavne prve obljetnice smrti poznatog umjetnika Đure Zvonara iz Šemovaca u tamošnjem Društvenom domu u petak, 26. travnja u 19 sati bit će otvorena izložba slika i skulptura.

Pripremaju je Općina Virje, Mjesni odbor Šemovci, Kulturno-umjetničko društvo “Zvirišče” iz Šemovaca i Turistička zajednica područja Središnja Podravina u suradnji s obitelji Zvonar. Autor postava izložbe je Zdravko Šabarić, a autor predgovora dr. sc. Ivica Zvonar.

Prigodnim izvedbama na cimbulama uveličat će ga slikarev unuk Tomislav Zvonar.

Podsjetimo, Đuro Zvonar rođen je u Šemovcima 10. travnja 1950. godine i od rane dobi pokazivao je sklonost umjetničkom izražavanju. Godine 1958. u Osnovnoj školi u Šemovcima je kao učenik imao izložbu na kojoj su bili izloženi njegovi radovi u glini – uglavnom likovi iz bajki i životinje. U Osnovnoj školi u Virju imao je 1972. godine, kao mladi i u javnosti već poznati kipar, prvu samostalnu izložbu. Dalje su zaredale izložbe diljem Hrvatske, u mnogim gradovima od Osijeka do Zagreba, te od Poreča do Metkovića. Sudjelovao je i na izložbama u mnogim europskim gradovima, te u SAD-u. Imao 16 samostalnih izložbi, a sudjelovao je i gotovo 200 puta sa svojim djelima na skupnim izložbama. Đuro Zvonar se razvijao kao samouki umjetnik čija su djela utkana u povijest naivne umjetnosti podravskoga kraja. U svojem je umjetničkom djelovanju, dugom više od pola stoljeća izradio je veliki broj skulptura u drvu, a povremeno se okušao i u slikarstvu. Mnoge njegove skulpture nalaze se na javnim površinama i u sakralnim prostorima. Godine 2019. izdana mu je monografija u nakladi Općine Virje i KUD-a „Zvirišče“, a urednik monografije je dr. sc. Ivica Zvonar.

Zvonar je bio član Hrvatskog društva naivnih umjetnika i udruge Peski Art u Đurđevcu.

Dugi je niz godina djelovao na raznim područjima društvenog, političkog i crkvenog života Šemovaca. Trideset je godina bio vatrogasac i vozač u Javnoj vatrogasnoj postaji u Đurđevcu, a za svoj je rad dobio više priznanja. Borbu s opakom bolešću izgubio je 31. ožujka 2023. godine. Posthumno je primio javno priznanje Zahvalnicu Koprivničko-križevačke županije.

Đuro Zvonar, portret / Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

zatvori