Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Župnik Zdravko Tuba: Čovjek sve želi prigrabiti sebi, no Krist nam pokazuje drugi put, a sreća se ne može kupiti, već darovati

Obilježava se Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan.

Vjernici diljem svijeta slave uskrsnuće Isusa Krista, a ovom blagdanu prethodilo je vazmeno trodnevlje – razdoblje u kojem smo se prisjećali Isusove muke i smrti.

Zdravko Tuba, gvardijan i župnik molvarske Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, rekao nam je što kršćanima predstavlja ovaj blagdan.

– Uskrs za svakog kršćanina koji je vjeruje u Isusa Krista je dan pobjede života nad smrću, svjetla nad tamom i ljubavi nad mržnjom. To je pobjeda Isusa Krista koja nam otvora novi korak da svaki čovjek može pobijediti u životu gledajući život pritom kao vječnost, a ne samo kao trenutni događaj i putovanje na zemlji – poručio je Tuba.

Nastavio je da su vjernici kroz svaki dan Velikog tjedna zaustavljali pogled na Isusu Kristu i njegovim posljednjim koracima koje je činio na zemlji.

– Gledajući Isusa kroz strpljenje i muku, zagledali smo se u njegovo lice – lice patnika. Danas živimo u svijetu u kojem čovjek želi imati sve na brzinu, sve brzo ostvariti i prigrabiti sebi. Međutim, Krist pokazuje drugi put – put darivanja sebe, izlaska iz sebe i ostvarenja Očeva nauma. To je poticaj svakom vjerniku da gleda bližnjeg pored sebe i da njemu izađe u susret te da živi svoj život istom strpljivošću kao što ga je Isus živio – naglasio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kad je pak riječ o komercijalizaciji Uskrsa, odnosno čokoladnim zečevima, šarenim pisanicama, pilićima ili pak obilju jela i pića pri uskrsnom ručku, Tuba je mišljenja da su to sve stvari koje čine našu zemaljsku stvarnost, no nisu smisao našeg života.

– Sve su to znakovi u kojima čovjek traži sreću, no ona se ne može kupiti. Niti Bog nije kupio sreću, već ju je darovao. Čovjek može ostvariti sreću kad je spreman otvoriti svoje srce upravo bližnjemu i zato se trebamo koristiti svime onome što nas okružuje, no to nije smisao našeg života. Smisao ljudskog života je božja ljubav, smisao je Bog koji se daruje iz ljubavi kako bi se i čovjek mogao darovati kroz dobra djela, djela milosrđa, odnosno kroz darove drugima. I zato darovi ovog svijeta mogu biti simbol ili jedan znak, ali ne i smisao – naveo je.

Pozvao je pritom sve vjernike da povodom Uskrsa dođu ovo Marijino svetište koje se nalazi u srcu Podravine. Sutra, na Uskrsni ponedjeljak, u Molvama se otvara hodočasnička godina i to je ujedno i prvo ovogodišnje proštenje, podsjetio je župnik.

– Svaka duša je dobro došla Mariji, a sigurno je da tko s Marijom kroči u život, više se sjedinjuje s Bogom te ga otkriva i prima snagu te strpljivost u svakodnevici, kušnjama, iskušenjima… Poseban je naglasak da po Marijinom posredništvu duša dobiva mir, novu nadu i mogućnost da u ovom svijetu ništa nije izgubljeno koliko god on bio težak, već dapače, da uvijek postoji zraka svjetlosti i istine – rekao je.

Za kraj je svima poželio da današnji blagdan uistinu bude uskrs svakoj duši, to jest da ljubav nadvlada mržnju, a mir nemire.

– Onaj dar koji uskrsli donosi, to je dar života i smisla života. Kaže sveti Franjo “Dosad smo malo toga učinili”; Gospodin nam uvijek daje novi dan, novu prigodu i novi susret i zato čovjek sazrijeva iz susreta s Bogom, a sve to kako bi više bio otvoren bližnjem s kojim dijelu svakodnevicu života. Neka pobijede ljubav i život – zaključio je Tuba.

zatvori