Petak, 26. travnja 2024.

Započela hidrodinamička ispitivanja geotermalne bušotine. ‘Potencijal je poznat, sad ćemo znati stvarno stanje’

Na području Križevaca, na Ratarni, započela su hidrodinamička istraživanja potrebnih parametara za dobivanje geotermalne vode na bušotini Križevčanka-1, a projekt vrijedan 170.000 eura javnosti su predstavili gradonačelnik Mario Rajn i nadzorni inženjer Mario Jukić.

Kako navode iz Gradske uprave, potencijal je poznat od ranije, no sada će biti utvrđeno stvarno stanje ležišta, što će biti ključni element za eksploataciju.

– Ovisno o rezultatima, započet će izrada projektne dokumentacije za grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u blizini izvora. Također, napravit će se i dokumentacija za novu, potencijalno utisnu bušotinu, smještenu oko 1.5 km južnije od postojeće – rečeno je na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Rajn dodao je kako je projekt na tragu nastojanja Križevaca da do 2030. godine postanu energetski neovisni, pogotovo u smislu toplinske energije.

Hidrodinamička ispitivanja provodi tvrtka Crosco, koja će utvrditi količinu geotermalne vode i količine plina otopljenog u vodi, ležišnu temperaturu i tlak te fizikalno-kemijske karakteristike vode i plina.

Izvor: Grad Križevci
zatvori