Srijeda, 8. svibnja 2024.

Uoči Županijske skupštine Nezavisni predstavili dva nova člana, Lacković: Doprinijet ćemo kvaliteti rada

Uoči sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije koja će se održati danas s početkom u 16 sati, Nezavisna lista predstavila je svoja dva nova člana.

Kako je to rekao Željko Lacković, umjesto Miodraga Plantaka i Danijele Glavosek Kovačić u Županijsku skupštinu ulaze Marijan Cepetić i Ivica Jendrašic.

– Vjerujemo da ćemo s ova dva člana doprinijeti kvaliteti rada i Županijske skupštine i našeg kluba koji broji osam članova, a vjerujemo da po sastavu i temama koje pokrećemo te raspravama koje vodimo unutar Skupštine opravdavamo i povjerenje naših birača i doprinosimo pozitivnim pomacima koji su napravljeni i od strane Koprivničko-križevačke županije – kazao je Lacković.

Snimio Valentino Štefanek.

Cepetić, koji je inače potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Virje, kazao je da upravo na temelju višegodišnjeg iskustva u radu Nezavisnih na području naše županije može pokazati spremnost da na idućim lokalnim izborima na godinu preuzme odgovornost za obnašanje vođenja Općine Virje.

Lacković se ovom prilikom osvrnuo i na parlamentarne izbore.

– Na prošlim izborima za Županijsku skupštinu osvojili smo osam mandata, prepoznati smo od birača u našoj županiji u kojoj dva od tri gradonačelnika dolaze s nezavisne političke scene. Možemo reći da ćemo dati priliku svim tim biračima da i u parlamentarnim izborima imaju opciju nezavisnih za koje će glasati i koji će se zalagati za realizaciju onih interesa i projekata koji su od bitnog značaja za našu Koprivničko-križevačku županiju, ali i za šire područje Podravine jer znamo da sada sudjelujemo kao dio četvrte izborne jedinice Podravine i Slavonije. Zapravo ne postoje velike razlike između Podravine i Slavonije, jer obje regije imaju gotovo iste probleme – od prometne nepovezanosti, slabe gospodarske razvijenosti, niskih plaća i loše demografske situacije, tako da ćemo čak puno jasnije biti shvaćeni i lakše ćemo komunicirati na tom novom području – istaknuo je Lacović.

Dodao je kako očekuju podršku više načelnika i gradonačelnika s područja Slavonije.

– Ukupno nas je u četvrtoj jedinici 18, obavili smo razgovore i uskoro ćemo predstaviti s kojima ćemo biti u suradnji i to upravo na tragu onoga što nezavisni u svom političkom djelovanju, kada su u pitanju parlamentarni izbori, nude – dakle, neopterećenost lijevim ili desnim ideologijama za koje smatramo da su gotovo iste i da ne doprinose ničemu i koje nemaju konkretnih prijedloga kako voditi zemlju. Mi smo taoci tog bipolarnog sustava i znat ćemo se postaviti u takvom odnosu snaga s ciljem zaštite onoga što je nama bitno. Nezavisnost ima svoje korijene u slobodi svakog čovjeka da neovisno o hijerarhiji donosi najbolje odluke – kako za sebe, tako i za zajednicu. Naša Podravina i Slavonija su žitnica, mi želimo da Hrvatska bude poljoprivredno nezavisna, a nezavisnost je bitna i u energetskom smislu, a imamo značajne potencijale ovdje – objasnio je Lacković.

Istaknuo je da se ne može doći do promjene ako birači ne izađu na izbore te podsjetio da su obavljeni razgovori s nezavisnima iz cijele države.

– Surađivat ćemo s pojedinim frakcijama u trećoj izbornoj jedinici i devetoj, imamo dobre odnose s nizom gradonačelnika koji su na korak do uključivanja u nacionalnu platformu, razmatra se i da se samostalno ide u šestoj i sedmoj, nezavisni su i u Istri, tako da će naš izlazak pokriti cijelu Hrvatsku u raznim kombinacijama – zaključio je Lacković.

Josip Večenaj upozorio je na nedostatak liječnika u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Bez rješenja na nacionalnoj razini i ozbiljnog pristupa tom problemu, neće biti značajnijeg napretka u pružanju zdravstvene skrbi. To će samo generirati sve veći i veći problem i smatram da je to dio problema s kojim se ova Županijska skupština mora ozbiljno pozabaviti. To što je upravljačka prava nad Općom bolnicom Dr. Tomislav Bardek preuzela država, ne znači da se mi kao žitelji ove regije i politički čimbenici ne borimo da imamo što bolju zdravstvenu zaštitu – napomenuo je Večenaj.

Kao glavni problem vidi u tome što će u Hrvatskoj milijun stanovnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti biti bez svojeg liječnika, a s druge strane sve više liječnika odlazi iz Hrvatske.

– Ako se i povećaju plaće liječnicima, postavlja se pitanje tko će doći raditi, jer liječnika nema. Da biste dobili školovanog specijalista i to ako se od danas poveća kvota i nađu se načini da se stimuliraju mladi ljudi da odu na fakultete, potrebno je 14 godina. Rekao bih da problem i nisu plaće koliko opseg posla upravo zbog nedostatka liječnika. Na razini Hrvatske, liječnici su odradili više od tri milijuna prekovremenih sati. Kad bi liječnici radili normalno osam sati na dan, funkcionirale bi samo hitne službe – zaključio je.

Tekst pripremili Adela Zember Antolić i Valentino Štefanek.

zatvori