Petak, 10. svibnja 2024.

Ravnatelji koprivničkih osnovnih škola: Nismo za potpunu zabranu korištenja mobitela, nastojimo poticati živu komunikaciju i smislenu uporabu

Ravnatelji osnovnih škola s područja grada Koprivnice slažu se da mobitele i tehnologiju treba koristiti, ali na smislen način.

Naime, sve veći broj škola u Republici Hrvatskoj počeo je uvoditi zabranu korištenja mobitela. Nas je stoga zanimalo kako je stanje u osnovnim školama s područja grada Koprivnice, a kako nam je kazao ravnatelj Krešo Grgac, u Osnovnoj školi Braća Radić učenici mogu koristiti mobitele u iznimnim situacijama.

– Kad učenici ulaze u školsku zgradu i prema našem kućnom redu, moraju mobitele ostavljati u garderobnim ormarićima. Međutim, ako nastavnik zatraži da donesu mobitele na sat, što je isključivo u obrazovne svrhe, onda to mogu učiniti i koristiti ih – ističe.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodaje i kako je potpunu zabranu korištenja mobitela nemoguće sprovesti.

– Učenici definitivno previše koriste mobitele i to na beskorisne sadržaje, a premalo u obrazovne svrhe. Na nama je da ih usmjerimo i da im pokažemo na koji način se mobiteli mogu pametnije koristiti te kako doći do nekih korisnih informacija i sadržaja koji mogu pomoći u njihovom obrazovanju. To je na školi i na roditeljima – govori nam.

Ista je situacija i u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski, a ravnatelj Darko Sočev rekao nam je kako nije za potpunu zabranu, već za smislenu uporabu.

– Škola svu modernu tehnologiju treba pametno koristiti. Mobitelima učenici mogu istraživati zadane teme, osobe, događaje, a možete im postaviti i različite kvizove za ponavljanje. Ono što kao odgojno-obrazovna institucija nastojimo poticati je živa komunikacija i međusobno druženje, što uz mobitel u rukama većine školaraca za vrijeme odmora nije ostvarivo. Nadalje, u školi smo postavili kad i za što se mobiteli smiju koristiti, zato o potpunoj zabrani nošenja ne razmišljamo – pojašnjava nam.

Snimio Valentino Štefanek.

Ravnateljica Osnovne škole Podolice Helena Knežević kazala je kako je u školi zabranjeno korištenje mobitela pod odmorima, a sve su prihvatili i roditelji.

– Osim u nastavne svrhe, u našem je kućnom redu navedeno da je u školi zabranjeno korištenje mobitela pod odmorima. Naš je savjet da se mobiteli uopće ne donose u školu. Također, u školi je strogo zabranjeno snimanje i slikanje mobitelom i naši su učenici upoznati s tim pravilima te ih se većinom pridržavaju. Povremeno učenike podsjetimo na pravila i neželjena se ponašanja isprave – pojašnjava.

Ravnateljice Knežević također je mišljenja kako mobiteli izoliraju korisnike te da bi fokus trebao biti na druženju i međusobnoj komunikaciji.

– Rado bismo da se učenici druže i razgovaraju, a ne da gledaju u mobitele. Naravno da postoje iznimke kad se učenici trebaju javiti roditeljima, no to su rijetki slučajevi jer uglavnom razrednici javljaju roditeljima ako postoji zdravstveni ili kakav drugi problem učenika koji zahtjeva hitnu intervenciju – poručuje.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović kazala nam je kako smatra da svaka zabrana rezultira još većom željom i potrebom da se zabranjeno dobije.

– Vjerujem da zabrana nije adekvatno odgojno sredstvo. Razgovor u kojem će se pojasniti zašto nešto nije dobro te povjerenje u dijete da će se držati dogovora je puno teži put odgoja koji traži vrijeme, strpljenje i ljubav, ali donosi puno veći i dugotrajniji plod u odgoju djece. Za sada će djeca i dalje nositi mobitele u svojim torbama i koristit će ih samo uz dozvolu nastavnika. Razlog zašto ne želimo da djeca koriste mobitele u školi jest kako bi djeca više razgovarala, odlazila van na igru i družila se – mišljenja je.

Snimio Valentino Štefanek.

Profesorica matematike iz Osnovne škole Braća Radić Mara Grašić s nama je podijelila svoje iskustvo kad je u pitanju utjecaj tehnologije na djecu.

– Djeca ne samo da su pod velikim utjecajem tehnologije, već neki ne mogu niti pola sata izdržati bez mobitela. Imali smo situacije u kojima su čak roditelji priznali da kad djeci oduzmu mobitele oni ne znaju što bi sami sa sobom. Naime, imamo neku djecu koja su ovisna o mobitelima i to svakako nije dobro. Po meni bi se trebala kontrolirati uporaba mobitela, ne samo u školi nego i doma. Svaki bi roditelj trebao imati uvid u to koliko njegovo dijete koristi mobitel dnevno te u koje svrhe, što je vrlo jednostavno ako postoji volja – priča nam.

Foto: Sonja Barčanec.

Smatra i kako je korištenje mobitela u akademske svrhe opravdano, ali ne i u drugim aspektima.

– Ako učitelj ili profesor dan prije najavi korištenje mobitela onda to nije nikakav problem. Iskustvo nam je pokazalo da djeca zaista zloupotrebljavaju mobitele. Svaki dan možemo u medijima vidjeti da učenici snimaju kolege u razredu, ali i profesore bez dopuštenja – zaključila je.

zatvori