Petak, 26. travnja 2024.

Predstavljen novi Centar za kulturu. Imat će kino, kazališnu dvoranu, knjižnicu i kafić

U Novigradu Podravskom održana je prezentacija projekta Centra za kulturu, odnosno konzultacije sa stručnom i ostalom zainteresiranom javnošću.

Općinski načelnik Zdravko Brljek tom je prilikom istaknuo da će zgrada Centra za kulturu biti izgrađena na mjestu sadašnjeg Doma kulture, a koji se planira srušiti.

– U prizemlju se smješta kino, odnosno kazališna dvorana, prostor za knjižnicu, prostor za izložbe i prezentacije, sanitarni čvor, prostor namijenjen za kafić ili slično te prostor hola koji povezuje sve nabrojene prostore koji prema potrebi mogu svoj sadržaj proširiti na površinu hola – objasnio je.

Tlocrt zgrade je oblika slova “L”, a kino te kazališna dvorana premješta se na površinu sadašnjeg dvorišta čime se pak dobiva novi, slobodan prostor otvoren prema budućem trgu, potoku Komarnici i u daljnjem koraku prema parku Pod lipama, dodao je Brljek.

– Na katu su predviđeni prostori za udruge i veća dvorana za rekreativne aktivnosti, teretanu ili slično. Kafić također ima svoj prostor na katu, a mogao bi se širiti na vanjsku terasu kako u prizemlju tako i na katu. Kino i kazališna dvorana koncipirana je za 240 mjesta s mogućom postavom dodatnih 50-ak mjesta. U sklopu dvorane je pozornica na kojoj je predviđen ophod s tri strane. Na najistaknutijem dijelu zgrade koji je okrenut prema mostu i crkvi fasada nosi simboliku stare novigradske kule. To je jedan od ulaza u zgradu, dok je drugi otvoren od strane budućeg trga – naveo je načelnik.

Izvor: Općina Novigrad Podravski

Spomenuo je još da je Općina namjenski kupila privatnu nekretninu na kojoj su stambena i pomoćne zgrade, a koja se nalazi između građevinske čestice Centra za kulturu i Parka pod lipama.

– Nakon što uklonimo građevine s kupljene nekretnine omogućava se proširenje čestice za gradnju Centra za kulturu, proširenje budućeg trga i spoj s Parkom pod lipama. Na čestici koja je u vlasništvu Općine, a koja se nalazi na rubu parka kod “farofa” i preko potoka se spaja na Trg Matije Gupca, planira se graditi pješački most preko Komarnice kojim se povezuje navedeni budući trg i Park pod lipama s prostorom “Kožare” na kojem se projektira višenamjenska tržnica – zaključio je Brljek.

Predstavljanjem ovog projekta predstavljeno je svih pet općinskih kapitalnih projekata koji su trenutno u izradi, a u Općini počinju pripremati još dva kapitalna i nekoliko manjih projekata.

zatvori