Subota, 27. travnja 2024.

Poziv na predaju radova za 50. broj Podravskog zbornika

Uredništvo Podravskog zbornika poziva na predaju radova za jubilarni 50. broj publikacije Muzeja grada Koprivnice koja kontinuirano izlazi od 1975. godine.

– Pozivaju se dosadašnji i novi suradnici da pripreme svoje radove i dostave ih na adresu elektroničke pošte [email protected], osobno ili poštom u Galeriju Koprivnica do 1. srpnja 2024. godine. Radovi se zaprimaju isključivo u elektroničkom obliku, sukladno uputama suradnicima dostupnim na mrežnim stranicama Muzeja grada Koprivnice – poručili su.

Po zatvaranju poziva uredništvo će provesti postupak odabira radova i o istome obavijestiti autore, a svečano predstavljanje uz više popratnih sadržaja posvećenih pedesetoj obljetnici planira se uz proslavu Dana grada Koprivnice početkom studenog 2024. godine.

Naime, Podravski zbornik je godišnjak koji okuplja širok krug suradnika najrazličitijeg profila i fokusa zanimanja, a kojima je zajedničko istraživanje tema vezanih uz Podravinu. Tijekom pola stoljeća, u zborniku su objavljivani radovi vezani uz područja poput povijesti, geografije, etnologije, antropologije, arheologije, povijesti umjetnosti, sociologije, gospodarstva, ekonomije, prirodoslovlja i književnosti, a odnosili su se na teme od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti.

Česti su i radovi koji prate obljetnice udruga, ustanova ili osoba čije su aktivnosti u znatnoj mjeri pozitivno utjecale na razvoj lokalne zajednice i društva općenito. I ovogodišnji broj zbornika zadržat će koncepciju u kojoj su radovi prema opsegu, načinu izrade i temama podijeljeni na nekoliko cjelina, odnosno članci, prilozi, književni prilozi i podravsko nakladništvo, a moguće ih je prirediti u obliku opsežnijeg stručnog rada, popularnog kraćeg priloga ili književnog uratka.

Zadržat će se i rubrika pod nazivom Podravske kronike u kojoj se čitateljima daje pregled najznačajnijih zbivanja tijekom godine, kao i predstavljanje prirodnih i kulturnih dobara Podravine fotografijom i kraćim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku na naslovnici zbornika.

Budući da se radi o posebno važnoj obljetnici, uredništvo će ovaj broj obogatiti dodatnim prilozima posvećenim autorima, urednicima i značaju ove vrijedne publikacije.

– I nadalje želimo okupljati autore koji regionalno pokrivaju područje Podravine od Pitomače do Ludbrega obrađujući različite teme. Tijekom proteklih pola stoljeća, u zborniku su objavljivani radovi stalnih suradnika, ali i onih koji su povremeno slali svoje radove. Neka područja bila su redovito pokrivana s nekoliko tekstova, dok su teme poput onih iz područja gospodarstva, ekonomije i zaštite okoliša bile daleko manje zastupljene. Upravo to je razlog što uz dosadašnje suradnike želimo privući i nove, mlade autore koji će svojim radovima Zborniku udahnuti novu privlačnost i dati nove poglede na razvoj društva – zaključili su.

zatvori