Subota, 18. svibnja 2024.

NACIONALNI ISPITI Ravnatelj Sočev: Važno je da postoji ujednačen ispit kako bi se doista vidjela razina usvojenosti znanja učenika

Nacionalni ispiti za učenike četvrtih razreda ove su se godine održali prvi put na razini cijele Hrvatske.

Ravnatelj Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Darko Sočev rekao je Dravi.info da se njima želi provjeriti spremnost učenika za više razrede osnovne škole i mišljenja je da je to zapravo jako dobro.

– Naravno da je taj jedan pripremni period svakako nužan kako bi se vidjelo što učenici znaju učenici, koliko bi se toga možda trebalo pripremiti na neki drugi način, koliko im treba vremena kod samih pisanja ispita, trebaju li kakve dodatne pripreme. No, većina nas ravnatelja nada se da će već iduće godine to biti jedan ispit koji će imati veću specifičnu težinu, barem da se upisuju ocjene u E-dnevnik – rekao je Sočev.

Dodao je da se nacionalni ispiti u četvrtim razredima pišu iz hrvatskog jezika, matematike i prirode i društva, dok osmaši pišu osam standardnih najjačih predmeta. Kada je riječ o osmašima, ravnatelj Sočev smatra da je potrebno da se kod njih provode nacionalni ispiti za koje se nada da će dobiti veću specifičnu težinu kod samih upisa u srednje škole.

– Svi smo svjesni toga da nisu ujednačene ocjene u svim školama u Hrvatskoj, mnogo je razloga zašto je tome tako, ali da bismo dobili pošten upis u srednje škole potrebno je da učenici koji se upisuju imaju jedan ujednačen ispit na nacionalnoj razini kako bi se doista vidjela razina usvojenosti znanja i vještina potrebnih za srednje škole. Što se četvrtih razreda tiče, nije ih loše provesti, možda nije toliko nužno, ali čisto da vidimo koliko su učenici spremni za upise u više razrede. Tada zapravo možemo vidjeti kolika je usvojenost tih različitih znanja i vještina na razini cijele Hrvatske, onda i na razini županija pa i pojedinih škola – objasnio je ravnatelj.

Na pitanje mogu li nacionalni ispiti imati ikakav utjecaj na takozvanu poplavu odlikaša koja je jako prisutna posljednjih godina, ravnatelj Sočev govori da im to zapravo i je glavna svrha.

– Naravno da se uvijek može reći da ste ustali na lijevu nogu, da taj dan baš niste bili najbolje spremni za određeni ispit, da vas je malo pritisak svega toga uzeo i normalno je da će učenici prvi dan kad pišu te ispite biti malo stisnutiji, ali već kod idućeg bit će sve opušteniji i moći će pokazati sve što znaju – istaknuo je Sočev.

Napominje kako ti nacionalni ispiti mogu predstavljati svojevrsni stres kod učenika.

– Stres je dio života i mi u školama moramo pripremati učenike da bi se s tim stresom dalje kroz život mogli nositi. Dakle, u jednim kontroliranim uvjetima stresiramo učenike, ali opet s razlogom, odnosno kako bi se s tim povećanim stresom i pritiskom mogli nositi dalje kroz život. Ne smatram da je to nešto što možemo izbjeći, niti što uopće trebamo izbjegavati – pojasnio je ravnatelj i zaključio kako ti nacionalni ispiti ne bi trebali zahtijevati dodatne pripreme, već da će znanje stečeno u matičnim školama, uz malo ponavljanja, biti sasvim dovoljno i učenici se nemaju čega plašiti.

zatvori