Srijeda, 15. svibnja 2024.

Kod uginulih labudova u Podravini utvrđena ptičja gripa

Kod uginulih crvenokljunih labudova nađenih na jezeru Čingi Lingi kod Molvi i na jezeru Šoderica utvrđena je visokopatogena influenca ptica podtipa H5N1.

Poručili su to iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da je od početka ove godine u Hrvatskoj ista zaraza utvrđena kod divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji, a zabilježeno je i jedno izbijanje u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji.

Podsjetili su da je od 18. studenog na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Spomenimo da se kod peradi oboljele od influence javljaju sljedeći znakovi bolesti:

  •  iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka

– I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru – zaključuju u ministarstvu.

zatvori