Petak, 17. svibnja 2024.

Jubilarni 10. Ženijalni dani u kinu Velebit, ali i Ciklus frankofonog filma

U kinu Velebit 10. put održava se manifestacija “Ženijalni tjedan”, filmsko slavlje povodom Međunarodnog dana žena, a također već tradicionalno, u ožujku, slavimo frankofoniju Ciklusom frankofonog filma.

U sklopu programa “Ženijalni dani” predstavljen je i novitet – “Doku-dan” – dokumentarni film “Voljeti Patriciju Highsmith” prikazivat će se 6. ožujka u 10-ak kina diljem Hrvatske, a Kino mreža osigurala je kinima koja sudjeluju potpuno besplatnu projekciju. Cilj je ovog dana promocija dokumentarnog filma i poticanje na razmišljanje o važnosti dokumentarne forme. Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje životopisni portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana. Najpoznatiji su Nepoznati iz Nord-ekspresa, talentirani gospodin Ripley i Carol. Carol, djelomično autobiografski roman, smatra se prvom lezbijskom pričom sa sretnim završetkom u Americi 1950-ih. Film je na rasporedu je 6. ožujka u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Romantičnu priču i veliku dozu nostalgije donosi kultni film “Čelične magnolije” redatelja Herberta Rossa. Ovaj je film u jubilarnom programu “Ženijalnih dana” upravo iz razloga jer slavi svoju 35. godišnjicu. Vjerujemo da vas u ovaj film ne treba posebno uvoditi, ali samo da vas ukratko podsjetimo: U gradiću Chinquapin u Louisiani sprema se vjenčanje. Mladenka je Shelby (Julia Roberts), tvrdoglava ljepotica za koju bi njezina majka M’Lynn (Sally Field) učinila baš sve na svijetu. Truvy (Dolly Parton) je vlasnica salona ljepote. Kako bi ogovarale stanovnike grada, u salon navraćaju Ouiser (Shirley MacLaine), najbogatija i najzločestija žena u gradu te Clairee (Olympia Dukakis), elegantna udovica. Atmosfera dodatno oživi kada se pojavi vrckava Annelle (Daryl Hannah) sa svojom zagonetnom prošlošću. Ovih šest magnolija drže se na okupu, dajući si uzajamnu podršku te na svoj način govore o usponima i padovima u životu maloga gradića na jugu. Uloga Shelby je Juliji Roberts donijela prvu nominaciju za Oscara u sporednoj ulozi. Film je na rasporedu je 7. ožujka u 18 sati. Cijena kinoulaznice iznosi dva eura.

Ciklus frankofonog filma donosi nam četiri naslova. Za djecu je tu odličan film “Moj mačak Ru”, koji prati pustolovine preslatkog Rhua ( 4. i 5. ožujka u 18 sati).

“Mala tužna djevojka” dokumentarna je drama o francuskoj spisateljici i fotografkinji Carol Achache. Film je imao tri nominacije za francusku nagradu Cesar uključujući i za najbolji dokumentarni film i bio je u službenoj selekciji filmskog festivala u Cannesu. Na programu je 11. ožujka u 18 sati.

“Plavi kaftan” tek je drugi marokanski film u povijesti te zemlje koji je uspio ući među najuži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Riječ je o filmu koji se bavi temom ljubavi, ali iz jedne potpuno drugačije perspektive. Prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu FIPRESCI. U Cannesu je doživio petnaestominutne ovacije. Provjerite zašto na stranici Rotten Tomatoes ”Plavi kaftan” ima 96 posto pozitivnih kritika filmske struke i 88% pozitivnih ocjena publike. Film je na rasporedu 12. ožujka u 18 sati.

Kriminalistička komedija “Zločin je moj” redatelja Francoisa Ozona priča je o mladoj glumici optuženoj za ubojstvo producenta. Neumorni François Ozon svakako je jedan od najprominentnijih i najzaposlenijih francuskih redatelja 21. stoljeća i to ne samo zbog količine filmova koje je snimio unatrag posljednjih 20-ak godina, a filmovi mu mahom postaju kinohitovi, ili osvajaju nagrade na uglednim festivalima. Ovaj film u francuskim je kinima vidjelo više od milijun gledatelja, a riječ je o još jednom duhovitom pastišu klasičnih hollywoodskih komedija i francuske farse, koja se bavi borbom među spolovima te paralelama između sudnice i kazališta. Film se prikazuje 13. ožujka u 18 sati.

Cijena kinoulaznica za filmove iz Ciklusa frankofonog filma je dva eura.

zatvori