Petak, 26. travnja 2024.

Helikopterska hitna medicinska služba zbrinjavat će pacijente na području Koprivničko-križevačke županije

U subotu s radom na području Koprivničko-križevačke županije počinje helikopterska hitna medicinska služba.

Iz Službe ureda župana navode kako je za naše područje nadležna helikopterska hitna medicinska služba Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.

– Helikopter hitne medicinske službe koristit će se kad bolest ili ozljeda zahtijeva hitno medicinsko zbrinjavanje, nadzor i prijevoz te u slučajevima kad se očekuje da će se poboljšati zdravstveni ishod pacijenta u usporedbi s korištenjem kopnenog cestovnog vozila ili pomorskog plovila, odnosno kod pacijenta s bolestima ili stanjima čija prognoza ovisi o vremenu započinjanja specifične terapije ili o provođenju hitnih dijagnostičko-terapijskih intervencija koje nisu dostupne u najbližoj nadležnoj bolnici – istaknuli su.

Nadalje, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije će u slučaju potrebe zbrinjavanja pacijenta crvenog, najhitnijeg kriterija ili u slučaju kada bi korištenje cestovnog vozila bilo neprihvatljivo za zdravstveno stanje pacijenta zbog velike udaljenosti ili nepristupačnog terena aktivirati helikoptersku hitnu medicinsku službu s ciljem prijevoza pacijenta u Kliničku bolnicu Dubrava.

– Ukoliko bi se radilo o specifičnim hitnim medicinskim stanjima koja bi zahtijevala hitno bolničko zbrinjavanje, primjerice u Kliničkoj bolnici za dječje bolesti ili Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, tada će s heliodroma Kliničke bolnice Dubrava, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, dalje osigurati hitni medicinski cestovni prijevoz do određene bolnice – pojašnjavaju.

U organizaciju takvog prijevoza biti će uključen i Centar 112 koji će trebati osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi, ovisno o koordinatama lokacije pacijenta. Mjesto slijetanja helikoptera može biti prometnica, obližnja livada, nogometno igralište ili bilo koje drugo pogodno mjesto, najbliže lokaciji pacijenta.

– Iako je Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije svojim osobljem i voznim parkom te medicinskom opremom itekako osposobljen u pružanju hitne medicinske pomoći i dobro uhodan u postizanju najbrže medicinske pomoći unutar zlatnog sata, sada je spreman i na nove izazove što će dodatno pomoći u zbrinjavanju najpotrebnijih – zaključili su.

zatvori