Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: NOVA ŠIZA Redatelj Koštić priču proširio na radionicu za gimnazijalce i izložbu: Spot tako ostaje trajna uspomena svima nama koji smo sudjelovali

Koprivnički bend Šiza, koji čine Bruno Antolić i Marko Kuhar, danas je izbacio svoj drugi album “Zebra” koji prati i videospot za pjesmu “Reflektori od sunca”.

Redatelj i producent ovog spota, koji je ujedno i treći singl s novoobjavljenog Šizinog drugog albuma, je Bojan Koštić koji je snimanje ovog uratka učinio sve samo ne uobičajenim.

Zahvaljujući Bojanovoj ideji i entuzijazmu “Reflektori od sunca” postali su pravi mali projekt koji je okupio nekoliko generacija i istovremeno povezao same glazbenike, ekipu koja se bavi vizualnim umjetnostima koja je snimala spot, nastavnike i učenike Gimnazije Fran Galović i plesačicu Zitu Zember Kukec koja zapravo i nosi cijeli spot.

Naime, spot je sniman u Gimnaziji Fran Galović uz veliku podršku ravnatelja Vjekoslava Robotića, a ujedno je bio i praktična radionica snimanja glazbenog spota za učenike “Medijske kulture” čiji je voditelj profesor Saša Kresojević koji su se okušali u ulozi set asistenata, BTS snimatelja te šminkerica. Dio učenika likovne grupe koju vodi profesorica Iva Bolfek napravio je i likovne radove o temi video spota – jedna grupa dobila je samo tekst pjesme, a druga kadrove iz spota te je svaka grupa imala zadatak da likovno interpretira dobiveni materijal. Upravo su ova likovna ostvarenja izložena jučer u Kulturno kreativnom centru Pixel u sklopu premijernog slušanja novog Šizinog albuma “Zebra” i pretpremijere Šizinog spota “Reflektori od sunca” čija je kulisa koprivnička gimnazija koja se redatelju i producentu kao takva nametnula sama po sebi.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kad se pripremam za snimanje spota, prva stvar koju radim je koncept, a koncept je ono što pokušavam zadržati kroz cijeli proces, dakle od predprodukcije do samog kraja, kao neku nit vodilju ili, bolje rečeno, samonametnuti okvir unutar kojeg djelujem i izvan kojeg ne odstupam. Koncept je prije svega princip i struktura. Koncept određuje sve – estetiku i vizualni pristup, priču, ili nedostatak priče, lokaciju, likove, kompozicije, boje i slično. Koncept dolazi iz raznih izvora – nekad je to neka mentalna slika, fotografija ili kadar iz filma, nekad je to sama lokacija, ponekad osoba, lik ili član benda, nekad je to glazba, a nekad je to, kao u ovom slučaju, tekst pjesme. Moja interpretacija teksta pjesme je sljedeća: čovjek zbog svojih strahova zaboravlja živjeti u trenutku, a ovaj trenutak, ovdje i sada, jedino je što ustvari sa sigurnošću imamo. S obzirom na to da mi – odrasli – tu činjenicu često zaboravljamo, ubrzo sam shvatio da se moram vratiti u djetinjstvo kako bih pronašao tu dječju bezbrižnost i slobodu. Tako da je ovaj spot ustvari potraga za tom izgubljenom slobodom, odnosno potraga za djetetom u nama samima. Kad imate ovakav koncept, stvar je prilično jednostavna – škola kao prostor predstavlja djetinjstvo, a naša glavna glumica Zita predstavlja to dijete u svima nama, koje smo možda putem izgubili – objašnjava Bojan.

Snimanje djeteta koje ima glavnu ulogu je veliki izazov

Dijete je, dakle, okosnica cijelog spota, stoga nas je zanimalo kako se, prilično samouvjereno, odlučio za snimanje spota u kojem je fokus na djetetu i to djetetu koje zapravo ne poznaje i koje dosad nikada nije bilo pred kamerom ili uključeno u ovakvu aktivnost.

Snimio Valentino Štefanek.

– Moram priznati da nikad nisam imao veću tremu nego pred snimanje i pripremu ovog spota i to upravo zbog Zite. Generalno, smatram da se dobro nosim s klincima, nije mi to bio problem niti kad sam radio u gimnaziji, istoj ovoj gdje smo snimali spot, mogu pričati s najmanjom, manjom i malo većom djecom kao što pričam sa svojim prijateljima, ali nikad prije nisam morao objasniti svoj koncept djetetu, a kamoli režirati djecu. S druge strane, divim se redateljima koji rade s djecom i pogledao sam hrpu filmova gdje upravo djeca nose glavne uloge. Primjerice, “White ribbon” Michaela Hanekea, zatim filmovi meni jednog od najdražih redatelja Abbasa Kiarostamija ili filmovi japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede, čijih sam nekoliko filmova pogledao prije snimanja ovog spota i malo je reći da su me potaknuli da pokušam i sam snimiti nešto s djecom, jer su nevjerojatno inspirativni, duboki i jednostavno prekrasni – pojašnjava Bojan.

Nastavlja kako se ohrabren sjajnim filmovima odlučio i sam okušati u režiji djece.

– Kako to obično biva sa snimanjima, stvori se neka magija i dok god si dovoljno hrabar, sreća prati tvoju kameru. Naša sreća je bila ta što smo imali Zitu kao glavnu glumicu, koja je, prije svega, pristala biti dio ove priče, ali što je najvažnije, odradila svoj posao s nevjerojatnim profesionalizmom, potpuno pripremljena i opuštena na setu. Čim smo snimili prvi kadar sa Zitom, svi moji strahovi su nestali i ekstremno sam sretan što sam imao priliku raditi s njom. Iskustvo koje ću sigurno jako dugo pamtiti – ističe Bojan.

Snimio Valentino Štefanek.

Na pitanje kako se razvila ideja da snimanje ovog spota postane projekt temeljen na suradnji različitih generacija, ali i različitih društvenih sfera, odgovara kako je princip po kojem radi taj da pokušava konstantno napredovati u barem jednom aspektu svog rada, a napredak se događa svladavanjem izazova, prepreka i strahova. Nastavlja kako je napraviti spot koji uključuje ovoliko elemenata – predprodukciju, lokaciju, radionicu, učenike, profesore, izložbu, a na kojem radi jedna jako mala ekipa, definitivno izazov.

Set je magično mjesto, snimanja su čaroban i kolektivan proces koji često ostaje duže u pamćenju od samog krajnjeg “proizvoda”

– Kada se dugo bavite snimanjem spotova, lako je ući u rutinu, a rutina za mene znači smrt – barem u kreativnom smislu. Problem sa spotovima, ali i generalno sa svim (vizualnim) umjetnostima je taj što postaje sadržaj, odnosno da iskoristim svima bliskiju riječ – content. Spotovi se, kao i sav ostali sadržaj, konzumira uglavnom putem mobitela i skrolanjem po društvenim mrežama, tako da je de facto stavljen u poziciju jednake vrijednosti kao i fotografija špageta bolonjez neke cure s kojom sam išao u osnovnu školu, ili s videom mačke koja ruši čaše sa stola, ili s ratom u Ukrajini, ili s reklamom novog okusa Lino Lade. Sve je content i sve je jednako vrijedno, odnosno sve je jednako bezvrijedno jer glavna karakteristika contenta je ta da će nestati s vašim sljedećim skrolom. Imam veliki problem s tim i ne želim stvarati content, ali činjenica je da će spot, koliko god se ja trudio, neizbježno postati upravo to. Stvarajući nešto na ovaj način, uključujući ljude iz drugih područja, pozivajući učenike da aktivno sudjeluju u stvaranju spota, šireći priču na izložbu likovnih radova učenika, utjecaj se širi i sam rad na spotu ne utječe više samo na bend i na produkcijski tim, već i na druge ljude, a meni je iznimno drago da su to ovog puta bila mala, srednja i velika djeca. Na taj način spot ne (p)ostaje samo content, već ostaje trajna uspomena svima nama koji smo u tome sudjelovali. Set je magično mjesto, snimanja su čaroban i kolektivan proces koji često ostaje duže u pamćenju od samog krajnjeg “proizvoda”. Spot ćemo svi pogledati barem nekoliko puta, ali mislim da će se svi uključeni puno dulje sjećati toga kako nam je bilo na snimanju, novih poznanstava i prekrasne suradnje – objašnjava naš sugovornik.

Snimio Valentino Štefanek.

Ističe i kako ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez svih uključenih u ovaj proces kojima je uputio veliku zahvalu: Šizi, ravnatelju Vjekoslavu Robotiću, profesorima Saši Kresojeviću i Ivi Bolfek, učenicima Luki, Dunji, Niki, Leoni i Petri koji su bili s nama na setu, Dinku Šimcu, Konradu Mulvaju, Petri Travinić, svim učenicima i učenicama koji su napravili radove za izložbu, a najveće zahvale Maši i njezinoj Ziti, maloj profesionalki.

Zitina trema nestala je čim je zaplesala

A da je na samom setu, baš kao i u pripremama uživala, potvrdila nam je i devetogodišnja Zita Zember Kukec inače učenica trećeg razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski i Odjela suvremenog plesa Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

– Morala sam naučiti pjesmu i osmisliti ples. Doma sam se pripremala i dobro je ispalo. Sve sam dogovarala s Bojanom, sve mi je lijepo objasnio i prije snimanja i na snimanju. Mislim da je sve dobro ispalo. Nisam nikad bila na takvom snimanju i imala sam malu tremu, ali čim sam počela plesati više je nije bilo. Ne mogu objasniti zašto volim plesati, to jednostavno imaš u srcu – rekla je Zita koja je na set imala i svoje šminkerice.

Bile su to učenice drugog razreda gimnazije Petra Gelenđer i Leona Belčić. Obje su nam kazale da nisu ni malo razmišljale kad je profesorica Iva Bolfek upitala tko se želi okušati u ovoj ulozi.

– Šminkamo sebe za plesna natjecanja, volimo šminkati i druge – rekel su nam obje, a Petra je naglasila i kako joj šminkanje predstavlja meditaciju i jako ju opušta.

Snimio Valentino Štefanek.

A je li atmosfera na snimanju bila opuštena, moći ćemo uskoro vidjeti u takozvanom behind the scenes videu koji su osmislili i izradili učenici medijske kulture koju vodi profesor Saša Kresojević – Luka Kiš, Dunja Bajrić i Nika Novak.

Snimanje spota kao odlična praktična nastava

– Producent i glavni snimatelj spota došao nam je na sat, rekao nam je svoju viziju, malo nam je ispričao o bendu, poslušali smo pjesmu, malo porazgovarali o tome kako zapravo snimiti dobar spot, a onda smo si podijelili različite zadatke. Takvi projekti su i najbolji općenito za život. Mislim, škola je super stvar, ali raditi na ovakvim stvarima koje zapravo nemamo u školi su zapravo najbolje jer radimo s ljudima izvan naše škole, uspostavljamo veze, skupljamo znanje van škole koje jednostavno ne možemo dobiti u učionici. To je znanje o životu – pojasnio je Luka.

S njim se složila i Dunja koja je imala uloga asistentice na snimanju. Istaknula je kako na snimanje nije došla s očekivanjima i nikada nije radila tako nešto i svidjelo joj se.

Sličnog je razmišljanja i Nika koja voli snimati, voli montažu i crtanje te kako je sve to nekako povezano u medijskoj kulturi.

Snimio Valentino Štefanek.

– Već samo gledanje snimanja mi je bilo zanimljivo, ispitivala sam Bojana o opremi, zanimljivo mi je bilo i snimanje i gledanje i pričanje s članovima benda – zaključila je.

Da su ovakve suradnje dobre kazao nam je i profesor Saša Kresojević koji je voditelj medijske kulture.

– Medijska kultura je zapravo prilika za novo iskustvo i ovdje nema klasičnih predavanja, već sve radimo kroz nekakve radionice i stručne izlete. Jako mi je drago da smo imali priliku sudjelovati u snimanju spota. Bojana znam od ranije, on je i jedno kratko vrijeme kod nas radio kao pripravnik, a veza je bila i kolegica Iva Bolfek. Čuli smo da se snima spot, Bojan je trebao neke učenike koji bi možda pomogli kao asistenti, a s obzirom na to da imam medijsku kulturu bilo je logično i da se povežemo i mislim da je to bilo jako vrijedno iskustvo – napomenuo je.

Gimnazijalci likovnjaci u Pixelu izložili likovne interpretacije pjesme

Njegova kolegica Iva Bolfek koja vodi mlade likovnjake dodala je da su se uključili s velikim zadovoljstvom u ovaj projekt.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Moji likovnjaci su morali osmisliti i kreirati likovne interpretacije same pjesme. Bili su jako oduševljeni i pratili su s velikim interesom, a mislim da su i dosta toga naučili. Bilo im je posebno interesantno, pogotovo raditi, odnosno slikati prema zvuku. Uvijek sam za ovakve suradnje jer mislim da je važno to učenje kroz praktičan rad. Primjerice, učenici prema planu i programu imaju jednu temu koja se zove “Prikaz vizualne stvarnosti kroz objektiv”. I tu onda uče o fotografiji, o filmu, o animaciji i obrađujemo cijelu tu filmsku sintaksu. To je sve teorija, tako da vjerujem da im je ovo zbilja bilo jedno sjajno iskustvo, a i nemaju često priliku sudjelovati u snimanju jednog profesionalnog videospota – zaključila je.

Bruno: Najveća vrijednost ovog spota je upravo u tome što je pružio novo iskustvo gimnazijalcima i Ziti i dao im mogućnost da oslobode svu svoju kreativnu energiju

Činjenicom da je upravo iz snimanja spota za njihovu pjesmu “Reflektori od sunca” ostvarena jedna divna suradnja koja je rezultirala kreativnošću svih aktera zadovoljni su i Bruno Antolić i Marko Kuhar iz benda Šiza.

– Mislim da smo okupili fantastičnu ekipu u kojoj je Bojan, zahvaljujući Dinkovom preuzimanju snimanja i Konradovom baratanju osvjetljenjem, u potpunosti zablistao kao redatelj. Najveća vrijednost ovog spota je upravo u tome što je pružio novo iskustvo gimnazijalcima i Ziti i dao im mogućnost da oslobode svu svoju kreativnu energiju – zaključio je Bruno i zahvalio svima koji su bili dio ove lijepe priče.

Foto: Bojan Koštić

Dodajmo na kraju da je album “Zebra” snimljen u dobro znanoj kombinaciji Leonarda Klaića i Šize. Leonard je bio zadužen za snimanje, miks i master dok zajedno s Markom i Brunom potpisuje produkciju. Sniman je u koprivničkom koncertnom prostoru FUNK te u Električnom hramu, odnosno Šizinoj jazbini za probe. Album je izašao u izdanju Dostave zvuka koja Šizu prati i podržava od njenih početaka.

– Snimati album u jednoj velikoj koncertnoj prostoriji bila nam je dječačka želja koju smo sada i ostvarili. Zvuk iz FUNK-a pun je pogodak za cijelu atmosferu novog albuma. Hvala FUNK-u što nam je dopustio da to ostvarimo – poručili su Bruno i Marko.

zatvori