Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO U Špišić Bukovici prva županijska izložba goblena, Jurišić: Ovime oživljavamo tradiciju

Izložba goblena pod nazivom “Neka nova priča” održana je u Hrvatskom domu u Špišić Bukovici.

Iz Virovitičko-podravske županije poručili su kako se na izložbi s oko 100 radova predstavilo 25 autora i to članova udruga iz Virovitice, Pitomače, Milanovca, Suhopolja i Špišić Bukovice, a pristiglo je i nekoliko pojedinaca iz Valpova, Virovitice, Bušetine, Đurđevca i Podravskih Sesveta.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, svečano je otvorio izložbu istaknuvši važnost čuvanja tradicije i umjetnosti poput izrade goblena.

– Ova izložba je prilika da se cijeni i promiče vrijednost ručno izrađenih umjetnina, te da se obnovi interes javnosti za ovu iznimnu tradiciju. Izrada goblena nije samo važan dio kulturnog naslijeđa regije, već i izraz vještine, ljubavi i predanosti svakog pojedinca koji se bavi ovim zanatom. Također, posebno mi je drago što se ova tradicija i znanje prenosi i na mlađe generacije kako bi se osiguralo da ovaj vrijedan obrt ne izumre – naglasio je župan Andrović.

Načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler naglasio je kontinuitet podrške koju Općina Špišić Bukovica pruža ovakvim inicijativama koje promiču lokalnu kulturu i okupljaju zajednicu.

– Ovo događanje nije važno samo za promociju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u regiji, već i za očuvanje tradicije i naslijeđa. Zahvaljujem organizatorima i sudionicima izložbe na trudu i predanosti u očuvanju i promicanju umjetnosti izrade goblena – rekao je Miler.

Ivanka Jurišić, predsjednica Udruge umirovljenika općine Špišić Bukovica, istaknula je kako je glavni cilj izložbe vraćanje goblena na zidove domova.

– U udruzi gotovo svi imaju svoje goblene i aktivno sudjeluju u njihovoj izradi pa je ovo bila izvrsna prilika za sve članove da se predstave i da na taj način oživimo tradiciju. Ja sam svoj prvi goblen dobila od majke u sedmom razredu što je bila početna točka moje ljubavi prema ovom zanatu. Strast prema goblenima probudila se kada sam se udala i postala majka, a ovu izložbu poklanjamo svim ženama za njihov dan – zaključila je Jurišić.

zatvori