Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U Đurđevcu potpisani ugovori za program Zaželi, Janči: Utječemo na smanjenje nezaposlenosti, ali i na prevenciju prerane institucionalizacije

Na Dan žena u đurđevačkom Domu kulture potpisani su ugovori za realizaciju programa Zaželi.

U đurđevačkoj Gradskoj upravi ističu da će shodno potpisivanju 31 gerontodomaćica brinuti o više od 200 starijih sugrađana u gradu Đurđevcu i prigradskim naseljima kroz naredna 33 mjeseca, a projekt je u cijelosti financiran europskim novcem te je njegova vrijednost 1,4 milijuna eura.

– Program Zaželi namijenjen je pružanju pomoći starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć zaposlenih pružatelja usluge lakše obavljati svakodnevne aktivnosti, a gerontodomaćice će biti zadužene za obavljanje kućanskih poslova, pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava – objašnjavaju u Gradu Đurđevcu.

Prilikom potpisivanja ugovora prisutnima se obratio đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj aplicirali na ta sredstava, a među prvima, ako ne i prvi u Hrvatskoj počinjemo od ponedjeljka s realizacijom. Zapošljavanjem 31 teže zapošljivih žena i jedne koordinatorice pozitivno će se utjecati na smanjenje nezaposlenosti, ali i na prevenciju prerane institucionalizacije kroz pružanje potpore za više od 200 naših sugrađana starije životne dobi iz grada Đurđevca i prigradskih naselja – rekao je Janči i podsjetio da je osnovana Udruga gerontodomaćica čije su članice volonterski obilazile svoje korisnike u vrijeme kad projekt nije funkcionirao.

O obavljanju poslova i raslojavanju obitelji s prisutnim je ženama razgovarao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković. Pričao je o položaju žene u društvu, o njihovim dosadašnjim iskustvima u javnom servisu i naglasio da su žene važne u svim segmentima, pogotovo u ovom i izrazio želju da se, radi sigurnosti zaposlenih žena i brojnih starijih korisnika, realizacija projekta Zaželi nastavi i nakon tri godine.

zatvori