Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: STUDENTSKI ŽIVOT Petra, Erik, Ivona i Matea: Koprivnica je simpatična i nudi puno sadržaja, a jedini problem nam je udaljenost od centra

Grad Koprivnica u posljednjih 10-ak godina polako korača prema tome da postane prepoznatljiv kao studentsko središte sjeverozapadne Hrvatske.

Svemu tome zaslužno je Sveučilište Sjever koje brojni mladi iz čitave Hrvatske prepoznaju kao kvalitetno mjesto na kojem će nadograditi svoje srednjoškolsko znanje.

Popričali smo stoga sa studenticama i studentima koji su prva godina smjera Medijski dizajn, jednog od najatraktivnijih smjerova, ne samo u Koprivnici već na cijelom sveučilištu koje ima svoje podružnice još u Varaždinu i Đurđevcu.

Petra Jug i Erik Karamehić u Koprivnicu su došli studirati iz Zagreba, Ivona Igalac iz Vinkovaca, dok je Matea Markulin u podravsku metropolu stigla iz Karlovca.

Upravo je dolazak na studij svima bio i prvo upoznavanje s Koprivnicom.

– Studirala sam u Zagrebu prošle godine i nije mi se svidjelo. Doznala sam od prijateljice da je puno bolji studij u Koprivnici i da se na studiju puno više radi individualno te da je  komunikacija sa studentima puno bolja, baš kao i cijeli program održavanja nastave i kolegiji – naglasila je Petra Jug.

Snimio Valentino Štefanek.

Matea Markulin, dodala je kako je završila srednju školu za grafičku dizajnericu i želja joj je bila upisati medijski dizajn kako bi proširila svoje znanje.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kad sam se počela zanimati za studiranje na fakultetu, putem poznanice sam saznala za ovaj studij. Jako sam zadovoljna sa studiranjem u Koprivnici i mogu reći da sam se relativno brzo snašla. Sviđa mi se smjer koji sam upisala, profesori su dobri i uz sve to imam odlično društvo. Grad sam brzo upoznala i naučila se snalaziti u njemu – istaknula je.

Ivona Igalac kazala je kako se na studiranje u Koprivnici odlučila zato što je Koprivnica najbliži grad koji ima studij Medijskog dizajna koji je htjela upisati.

Snimio Valentino Štefanek.

– Početkom studija sam se morala preseliti u Koprivnicu, u grad koji uopće nisam znala, no kako sam u to vrijeme imala cimerice koje su već od prije upoznate s gradom imala sam malu pomoć – naglasila je.

Erik Karamehić također se odlučio na studiranje u Koprivnici zato što ga zanimaju ilustracije i dizajniranje te mediji.

Snimio Valentino Štefanek.

– Jako sam zadovoljan studiranjem i nadam se da ću završiti faks. Nakon pet mjeseci provedenih u Koprivnici mogu reći da mi je grad vrlo simpatičan i da se u njemu jako lagano snalaziti. Sve u svemu, jako mi se sviđa – rekao je.

Kako su počeli studirati u Koprivnici, tako su se i preselili u Koprivnicu. Što se tiče pronalaska stanova, svatko od sugovornika ima svoje mišljenje, dok su za cijene stanova kazali da ovisno o tome žive li s cimerima i ovisno o tome na kojoj lokaciji žive.

– Ponuda stanova po mom iskustvu nije najbolja, odnosno stanovi su uglavnom za dvije ili više osoba pa su skuplji. Stanovi za jednu osobu se teže nalaze. Na kraju mi nije bilo teško pronaći stan s obzirom na to da moja majka poznaje jednu obitelj u Koprivnici koja nam je pomogla kod pronalaska stana – kazala je Jug.

Markulin je dodala kako je i njoj majka pomogla u traženju stana te kako joj nije bio problem naći stan jer su ga tražile odmah nakon upisa fakulteta.

– Stan smo odmah pronašle uz pomoć Facebooka. Obišla sam ga na dan upisa na studij i odgovarao mi je – od samog smještaja do pozicije stana koji je udaljen samo 10 minuta hoda od fakulteta – naglasila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Karamehić je istaknuo kako je ponuda stanova ogromna.

– No, jako puno studenata je već zauzelo stanove s obzirom na to da dolazimo iz svih dijelova Hrvatske. Stan nije bilo teško pronaći i plus je što smo pronašli stan blizu kampusa – rekao je.

Igalac se nadovezala kako je ponuda velika samo krajem studijske godine, a cijene mogu biti dosta zahtjevne ovisno gdje se stan nalazi, koliko su stanodavci uložili u njega te raznim drugim kriterijima.

Što se tiče kulturnog i društvenog života grada, studenti su se složili kako Koprivnica nije loša, no uvijek može bolje.

Igalac je naglasila da u usporedbi s gradom iz kojeg dolazi i u kojem je provela cijeli svoj život, Koprivnica ima veću ponudu za ljude njenih godina – i što se tiče noćnog života i što se tiče zabave.

– Početkom studiranja i pronalaskom part time posla u KKC-u Pixel upoznala sam veliki broj ljudi, dobrih ljudi, razvila bliske odnose koji su meni pomogli razviti kompatibilnost s raznim drugim ljudima – pojasnila je.

Jug je dodala kako bi bila sretna da postoji više mjesta na koje se može izaći s raznolikom muzikom.

Karamehić je ukazao na to da se nađe nešto za svakog, bio to mainstream klub ili alternativni kafići.

– U središtu grada ima dosta kafića i to mi se jako sviđa. Za sada mi je najdraži kafić Pixel koji ima zanimljive evente. Tijekom tjedna većina toga radi do 23 ili 24 sata, a petkom i subotom neki kafići rade do dva sata te klubovi rade do ranih jutarnjih sati. U klubove baš ne idem i sa svojim društvom uglavnom izlazim na studentske srijede, te petkom i subotom kada vikendom ostanem u Koprivnici – rekla je Markulin te dodala kako je što se tiče kulture jedino bila u Galeriji KOprivnica na izložbi “Drava art Biennale” koja joj je bila u redu te da još nije uspjela istražiti i vidjeti ostalu kulturnu ponudu.

Snimio Valentino Štefanek.

Svi studenti s kojima smo razgovarali, hrane se u menzi za koju su kazali kako uglavnom ima dobru hranu.

– Mogla bi se hrana i poboljšati jer u hrani ima puno masti, odnosno ulja i dosta toga je pohano – naglasila je Jug.

Što se tiče prednosti i mana studiranja u Koprivnici, svatko od sugovornika istaknuo je nešto drugo.

Jug je naglasila kako joj je najveća prednost studiranja u podravskoj metropoli to što je  dobila disciplinu.

– Imam svoj mir i tišinu kad učim doma sama. Mane su to što sam udaljena od doma i ne mogu vidjeti svoje prijatelje i obitelj te to što je faks podosta udaljen od središta grada – pojasnila je.

Igalac kao prednost studiranja ističe to što grad nudi jako puno za studente i studentski život – za zabavu i za školovanje. Kao jedinu manu navela je put iz Vinkovaca za Koprivnicu.

– Prednost Koprivnice i studiranja je definitivno što je manji grad pa su najudaljenije stvari 30 minuta pješke, a mana je putovanje iz grada u grad što zapravo i nije baš vezano za Koprivnicu nego više za Hrvatske željeznice – rekao je Karamehić.

Markulin kao jedinu manu koju je dosad pronašla ističe to što su joj stan i fakultet dosta udaljeni od središta i to oko 40 minuta hoda.

– Za ostalo stvarno nemam prigovora. Sviđa mi se grad i lijepo mi je živjeti u njemu – zaključila je.

zatvori