Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Radići odlični na velikom natjecanju iz matematike, Grašić: Učenici vole ovakve stvari, iako je puno posla, isplati se

Učenici Osnovne škole Braća Radić postigli su fascinantne rezultate na natjecanju “Euromath & Euroscience 2024.” u Italiji.

Više o samom natjecanju kazala nam je mentorica i profesorica matematike Mara Grašić koja je s učenicima boravila pet dana u Rimu.

– Riječ je o međunarodnoj konferenciji koja se organizira na području Europe, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola od devet do 18 godina. Konferencija je osmišljena kao natjecanje gdje učenici pripremaju različite prezentacije iz matematike i znanosti. Također, učitelji i znanstvenici organiziraju različite radionice namijenjene studentima ili profesorima matematike. Samo natjecanje promovira različite kompetencije i vještine kod učenika s naglaskom na matematičke i znanstvene vještine – priča nam.

Iz Osnovne škole Braća Radić sudjelovalo je 18 učenika, dok je u svemu sudjelovala i učenica iz Srednje škole Koprivnica.

Ustupila Mara Grašić.

– Učenici su se natjecali u tri kategorije, a zapažene rezultate ostvarili su Elena Lana Ružić koja je osvojila treće mjesto s radom “Infinitive string of nines” u kategoriji Mathfactor, prvo mjesto pripalo je Patriku Habeku i Amadea Filipović za radove “An infinite hotel” i “Fingermath”. Drugo mjesto u istoj kategoriji pripalo je Juraju Aščiću, Mariji Švegović i Lauri Šifkorn. Treće mjesto u istoj kategoriji podijelile su Una Bebek, Zara Rupčić i Antea Jelović s radovima “Multiplying with the number 11”, “The perfect shape” i “Math in wave motion”. U kategoriji SCIENCEFactor komisiji je dodijelila drugo mjesto Patriku Habek za istraživanje “The God particle” – rekla je.

Također, zanimalo nas je kako izgleda mentorski dio s obzirom na to da je riječ o 19 učenika koje treba pripremiti za natjecanje.

Ustupila Mara Grašić.

– Ima puno posla, ali s obzirom na to da je riječ o kreativnoj matematici, što nije klasično računanje i klasično natjecanje kakvo imamo putem Agencija za odgoj i obrazovanje, djeca sve to jako vole. Bitno je na vrijeme početi raditi pa se mi pripremamo od listopada. Za mentora je to isto puno posla jer samo slanje svih video uradaka traje nekoliko sati, ali sve se isplati jer djeca zaista tako vježbaju svoje govorničke sposobnosti, razvijaju različite kompetencije i samopouzdanje – navodi Grašić.

Pravi je to pokazatelj da matematika može imati i svoju kreativnu te zabavnu stranu, no ne misle svi tako.

– Uz redovito učenje matematika zaista ne bi trebala biti bauk. Matematika je sama po sebi teška, ali ne zato jer ju je teško naučiti, već zato jer ima puno gradiva pa sve iziskuje dosta vježbanja. Rijetki su oni koji će vježbati svaki dan, većina ih danas radi kampanjski. Tako se stvore rupe u znanju pa im je kasnije teško i pratiti – istaknula je.

Zaključno je dodala kako učenicima ovakva natjecanja puno znače te da su jako sretni, ali i da već sada razmišljaju o idućem natjecanju koje će se održati u Grčkoj.

zatvori